Nekaj hiš ima fekalije speljane v meteorni sistem

V Marjetici Koper so ob stičišču ulic Dolga Reber in Krožna cesta v Žusterni odkrili tri do štiri morebitne fekalne priključke, ki so nezakonito priklopljeni na javni sistem meteornih voda. Natančnih lokacij javnosti ne razkrivajo, jih bodo pa sporočili koprskemu občinskemu inšpektoratu, ki se bo ukvarjal z reševanjem ugotovljenih nepravilnosti.

Ob stičišču ulic Dolga Reber in Krožna cesta v Žusterni so odkrili 
nekaj hiš (na desni strani ceste), kjer  so svoje fekalne priključke  
nezakonito priklopili  na javni sistem meteornih voda. Foto: Nataša Hlaj
Ob stičišču ulic Dolga Reber in Krožna cesta v Žusterni so odkrili nekaj hiš (na desni strani ceste), kjer so svoje fekalne priključke nezakonito priklopili na javni sistem meteornih voda. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Nekaj objektov ob stičišču dveh ulic utemeljeno sumimo črnih izpustov v javni sistem meteornih voda,” pravi direktor podjetja Marjetica Alfred Draščič. Ker so se priključili na napačne cevi, se zdaj njihove fekalne odplake stekajo v meteorno kanalizacijo, ta pa nato konča v morju.

Nihče ni preverjal pravilnosti priklopov

Znano je, da razne institucije pred nekaj leti niso preverjale pravilnosti izvedbe ob zaključku gradbenih del v zasebni lasti. Med drugim tako nihče ni nadzoroval, ali ob gradnji objekt dejansko priključijo na pravi vod.

500 evrov globe

V odloku o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode iz leta 2014 piše, da se z globo 500 evrov kaznuje uporabnik, če v naselju, opremljenem z javno kanalizacijo, ne odvaja komunalne odpadne vode, ki nastaja v stavbi, v javno kanalizacijo. Z globo 300 evrov pa se kaznuje uporabnik, ki izvede predelavo interne kanalizacije brez soglasja oziroma v nasprotju s soglasjem izvajalca. Uporabnik se mora priključiti na javno kanalizacijo v roku šestih mesecev od pričetka njene uporabe oziroma v istem roku po prejemu obvestila, da je priključitev stavbe ali drugega objekta na javno kanalizacijo obvezna.

Komunalna podjetja so sicer določila, na katere jaške je dovoljen priklop, a se je pogosto zgodilo, da so gradbinci hišo priključili na prvo cev, ki so jo našli v zemlji in so domnevali, da bi lahko bila fekalna kanalizacija. Šele zadnja leta s spremembo državne uredbe (postopoma od leta 2012 dalje) so delavci komunalnih podjetij dobili pristojnost, da vodijo evidence o zasebnih priključkih na javni kanalizacijski sistem, tako da do tako nedopustnih napak ne more več priti.

V stranskih krakih našli fekalne bakterije

Obsežen sistem meteornih voda, v katerega se iztekajo trije hudourniki, so delavci javnega podjetja zadnje tedne pregledovali terensko in s kemičnimi analizami vode v sistemu, kjer so najprej v glavni cevi in nato v stranskih krakih iskali sledi fekalnih bakterij. “Ker naše hišne kemijske analize niso tako natančne, nam je Nacionalni inštitut za javno zdravje priskočil na pomoč in je na določenih odsekih opravil dodatne in bolj podrobne meritve,” pojasnjuje Draščić.

Igor Čurin

predsednik KS Žusterna

“Pozivam vse krajane, ki imajo morebiti napačno izvedene priključke, naj se samoprijavijo.”

Poznavalci namigujejo, da bo posameznike, ki so se namerno ali pomotoma priključili na meteorno cev, to precej udarilo po žepu. Poleg kazni (500 evrov) se bodo morali v šestih mesecih od obvestila pravilno priklopiti na fekalno kanalizacijo, kar dejansko pomeni, da bodo morali za to bodisi prekopati vrtove in dvorišča bodisi parkirišča pred objekti. Zneski za takšne posege se lahko povzpnejo na 5.000 in celo do 10.000 evrov.

Morebitni kršitelji naj se samoprijavijo

Predsednik KS Žusterna Igor Čurin poziva vse krajane, ki imajo morebiti napačno izvedene priključke, naj se samoprijavijo. “Če jim je lažje, lahko pridejo na sedež krajevne skupnosti in to sporočijo, lahko pa seveda s tem seznanijo Marjetico. Razumeti morajo, da je v interesu vseh, da se preneha z onesnaževanjem okolja,” pravi Čurin.

Alfred Draščič

direktor Marjetice Koper

“Nekaj objektov ob stičišču dveh ulic utemeljeno sumimo črnih izpustov v javni sistem meteornih voda.”

Sicer pa so delavci Marjetice med drugim odstranili in odpeljali onesnaženo usedlino pred hudourniškim izpustom, ki je bila po njihovih pojasnilih sopovzročitelj povišanih vrednosti fekalnih bakterij v kopalnih vodah na plaži v Žusterni. Rezultati izrednega monitoringa kopalnih voda, ki ga na hudourniškem izpustu in v otroškem bazenu v Žusterni izvaja agencija za okolje, kažejo, da je kopalna voda neoporečna.


Najbolj brano