Z javnim prevozom že skoraj tako hitro kot z avtom

Po uvedbi mesečnih in letnih neimenskih (prenosljivih) vozovnic lahko potniki od 1. avgusta dalje kupijo tudi kombinirano enkratno, dnevno in tedensko neimensko enotno vozovnico integriranega javnega potniškega prometa (IJPP). S tem so potovanje po Sloveniji olajšali tudi tistim, ki javni prevoz potrebujejo občasno.

Javni potniški promet omogoča že skoraj tako hitre premike iz 
kraja v kraj kot z osebnim avtomobilom. Foto: LEO CAHARIJA
Javni potniški promet omogoča že skoraj tako hitre premike iz kraja v kraj kot z osebnim avtomobilom. Foto: LEO CAHARIJA

LJUBLJANA > “Odslej lahko kupite dnevno enotno vozovnico za izbrano relacijo in se na tej poti z avtobusom in vlakom peljete, kolikokrat želite. To je ena od novosti vse dostopnejšega javnega potniškega prometa, ki je zaradi uvedbe enotnih vozovnic in novih hitrih avtobusnih linij med večjimi slovenskimi kraji in Ljubljano še učinkovitejši,” so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Ena vozovnica za vse prevoznike

Ministrstvo je v sodelovanju s koncesionarji, ki izvajajo gospodarsko javno službo linijskih prevozov potnikov, 1. junija letos uvedlo enotno vozovnico javnega potniškega prometa in 18 hitrih linij avtobusov. Z enotno vozovnico lahko potniki na določeni relaciji potujejo večkrat dnevno z vsemi vrstami in izvajalci javnega prevoza. S 15 novimi hitrimi linijami avtobusov med Ljubljano in večjimi slovenskimi kraji ter pohitritvijo treh obstoječih linij je na voljo 82 novih avtobusnih povezav brez postankov med potjo.

3

nove enotne vozovnice so na voljo v javnem prometu od začetka avgusta - enkratna, dnevna in tedenska

“Tako 4000 potnikom na dan omogočamo, da potujejo skoraj enako hitro kot z osebnim avtomobilom,” so zapisali na ministrstvu.

Tudi za občasne uporabnike javnega prevoza

Sprva so bile na voljo le mesečne in letne neimenske (prenosljive) vozovnice, od prejšnjega četrtka pa lahko potniki kupijo tudi enkratno, dnevno in tedensko neimensko enotno vozovnico IJPP. Potniki lahko vse vrste enotne vozovnice uporabijo na vseh vrstah javnega prevoza in pri vseh prevoznikih, ki vozijo na relaciji, za katero je enotna vozovnica kupljena.

“Javni potniški promet z vsako novo rešitvijo stopa korak bližje potnikom, ki imajo danes veliko manj razlogov, da bi se v službo ali šolo peljali z osebnim vozilom. S kombiniranimi vozovnicami IJPP lahko denimo potnik iz Nove Gorice do Ljubljane potuje z avtobusom. Pot do Celja nadaljuje z vlakom, pri tem pa mu ni več treba kupovati različnih vozovnic pri različnih ponudnikih,” je povedal Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor podjetja Nomago.


Najbolj brano