Miran Burgić: “V nogometu se vse zelo hitro spreminja”

Pred Miranom Burgićem je (bilo) dolgo vroče poletje. V Nogometnem društvu Gorica se je soočil z novo vlogo športnega direktorja, a tudi novo klubsko stvarnostjo v drugi slovenski ligi, ki se začenja v soboto. O tem pa tudi dvojnem švedskem izzivu, ki je pred Mariborom in Domžalami, smo se pogovarjali z nekdanjim napadalcem AIK iz Stockholma.

Miran Burgić (desno)  v vlogi športnega direktorja, ko je  podpisal pogodbo s povratnikom v vrste 
Gorice Luko Volaričem. Foto: ND Gorica
Miran Burgić (desno) v vlogi športnega direktorja, ko je podpisal pogodbo s povratnikom v vrste Gorice Luko Volaričem. Foto: ND Gorica

NOVA GORICA Čeprav je Miran Burgić igralsko pot v novogoriškem dresu sklenil komaj pred dobrim letom dni, se zdi, da je od takrat minila cela večnost. V Nogometnem društvu Gorica se je medtem zgodilo marsikaj. Tudi nenadejan izpad v drugo ligo, ki ga je na klopi kot svojevrstna vez med člansko ekipo in klubskim vodstvom podoživljal tudi sam. Po prvem šoku, ko so v klubu in okoli njega pretresali različne scenarije, so ga imenovali za športnega direktorja.

Klub sicer poznate, pa vendar so njegovi šampionski časi, ko ste zabijali zadetke na igrišču, že zbledeli. Še več, članska ekipa je izpadla v drugo ligo. Kako ste se soočili z novo vlogo?

“Klubsko poznavanje razmer mi je nekoliko pomagalo. Potem ko smo določili cilj takojšnje vrnitve v prvo ligo, sem se soočil s težjim delom naloge: prepričati igralce, da vztrajajo tudi v drugi ligi. Želel sem si, da obdržimo igralsko jedro ekipe iz pretekle sezone in v primeru kakšnega odhoda pripeljemo ustrezno menjavo. To se je tudi uresničilo. Namesto Grege Sorčana je na vratarsko mesto prišel Darko Marjanović. Andrijo Filipovića pa lahko po igralskih značilnostih v dobršni meri nadomesti Luka Volarič. Prizadevamo si, da bi Asante, ki se giblje na desni strani igrišča, dobil potrebne papirje. Potem ko smo posodili Semirja Smajlagića, ki je imel ob Osujiju status tujega nogometaša, iščemo še enega napadalca in nogometaša na levi strani obrambe.”

Miran Burgić

športni direktor ND Gorica

“V nogometu se zadeve odvijajo in spreminjajo zelo hitro. Preteklosti ne moremo spremeniti, lahko pa poskrbimo za lepšo prihodnost.”

Kaj pa v primeru še kakšnega morebitnega odhoda, denimo Etiena Velikonje?

“Po koncu pretekle sezone bi lahko razprodali vso ekipo. Največji dosežek je, da smo prepričali nogometaše v nadaljevanje novogoriške zgodbe, s čimer so tudi sami pokazali pripadnost, ki so jo nekateri postavili pod vprašaj. Če bo prišla ustrezna ponudba, bomo seveda našli skupni jezik. Za zdaj pa vse kaže, da ekipa, ki je opravila priprave, ostaja. Tudi Velikonja, ki ima še enoletno pogodbo.”

Gorico tekmeci postavljajo v vlogo prvega kandidata za napredovanje. Kakšna je vaša ocena razmerij moči v ligi?

“Ne bežimo od odgovornosti in športnih ciljev, ki smo si jih zastavili. Gremo na prvo mesto, v ožji krog favoritov pa bi postavil še Koper, Nafto, Radomlje, Dravo.”

Nogometna javnost na Goriškem je bila razočarana nad razvojem dogodkov v pretekli sezoni. Se bodo navijači vrnili?

“V nogometu se zadeve odvijajo in spreminjajo zelo hitro. Zdaj je že napočil čas za novo sezono. Če jo bomo začeli dobro, verjamem, da podpora ne bo izostala. Preteklosti ne moremo spremeniti, lahko pa poskrbimo za lepšo sedanjost in prihodnost.”

Prve domače tekme boste odigrali v Ajdovščini, tudi uvodno z Beltinci in derbi tretjega kroga s Koprom ...

“Seveda bi si želeli tekme gostiti v novogoriškem športnem parku, a na to nimamo vpliva. Moramo počakati na obnovo travnate površine na stadionu. Dotlej bomo igrali v Ajdovščini, ki je po več merilih najboljša rešitev. Pretresali smo tudi možnosti, da bi se s tekmeci zamenjali v vlogi domačina, a pet ali več zaporednih gostovanj na začetku sezone ne bi bilo smotrnih.”

Tekmovalna sezona v drugi ligi se začenja konec tedna, prva je medtem že ogrela motorje. Nedelja že ponuja obračun Maribora in Olimpije, ki ju tako kot Domžale še prej čaka evropski izziv. Vaš prvi klub v tujini AIK iz Stockholma bo že nocoj izzval slovenske prvake. Kakšne možnosti bi pripisali Mariborčanom za napredovanje?

“Več kot Domžalam, ki se bodo v kvalifikacijah evropske lige jutri pomerile z Malmöjem. Slednji vodi v švedskem prvenstvu, glavna primerjalna prednost pa je daljša tradicija evropskih uspehov, kot denimo pri Mariboru. Odkar sem zapustil Stockholm, se je ekipa seveda spremenila. Iz mojih časov je ostal le še branilec Per Karlsson, ki pa se počasi tudi poslavlja od nogometa. Velik poudarek je še vedno na skandinavskih nogometnih značilnostih, kot so tek, telesna moč, dobljeni (zračni) dvoboji. V napadalnem delu pa rešujejo zadeve s posamično kakovostjo, ki je ne primanjkuje. Nigerijec Obasi ima izkušnje iz nemške bundeslige pri Schalkeju. Islandec Kolbeinn Sigborsson je svoj čas zabijal gole za Ajax. Tudi Tarik Elyounoussi ima precej mednarodnih izkušenj, nedavno pa smo ga spoznali tudi v soočenju slovenske reprezentance z norveško. V švedskem prvenstvu so odigrali že 17 tekem, kar tudi ni zanemarljiv podatek, AIK pa zaseda drugo mesto.”

Kakšen bi torej bil ugoden izid za Maribor pred povratnim dvobojem v Stockholmu?

“Težko je reči. Ko sem sam branil barve AIK, pa je bilo nepisano pravilo, da so Švedi več pozornosti namenjali obračunom v domačem prvenstvu. Proti tekmecu nižjega ranga švedske prve lige se je tako na tribunah zbralo 18.000 gledalcev, na sledeči evropski tekmi AIK pa pol manj. Maribor se na drugi strani lahko zanese na rezultatsko stanovitnost v Evropi. Za razliko od Olimpije, ki pa proti turškemu Malatyasporju ni brez možnosti. Tekmec bo začel z novo sezono čez slab mesec in mu primanjkuje evropskih izkušenj. Olimpijo so v zadnjih štirih letih zaznamovali pretresi, a tudi uspehi z osvajanjem domačih lovorik. Morda pa je dobro znamenje za zasuk slabšega evropskega niza, da pred novo sezono niso posegli po trenerski menjavi.”


Najbolj brano