Na vrh Zavoda za turizem vsestranska Valerija Verhovnik

Svet Zavoda za turizem, ki je bil nedavno oblikovan iz bivšega Centra za idrijsko dediščino, je za novo direktorico izbral magistro ekonomskih znanosti Valerijo Verhovnik. Prepričala je s programom in z zajetno bero izkušenj.

Valerija Verhovnik, nova direktorica Zavoda za turizem Idrija. Foto: Saša Dragoš
Valerija Verhovnik, nova direktorica Zavoda za turizem Idrija. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Osrednji usklajevalec turizma v občini, od minulega meseca imenovan Zavod za turizem, ima novo direktorico. Svet občine je potrdil izbiro sveta zavoda in na to mesto postavil na Vojskem živečo Korošico, ekonomistko Valerijo Verhovnik. Člani sveta zavoda so se pogovorili z vsemi sedmimi prijavljenimi kandidati, Verhovnikova pa je prepričala s programom in pestrim naborom izkušenj.

Magistra ekonomije z vrsto slaščičarskih specializacij Valerija Verhovnik ima eno najbolj zanimivih karier v Sloveniji. Zadnjih sedem let je kmetica in dve leti še slaščičarka za nameček. Uvodno kariero pa je naredila v svojem poklicu. Sedem let je delala v Cimosu, nato pa kot pomočnica direktorice na evro sredozemski univerzi EMUNI. Potem jo je potegnil konjiček in je začela udejanjati slaščičarsko znanje v eni od koprskih slaščičarn. Ker jo je ob tem vleklo še na kmetijo, je znova presenetila. Prijavila se je v resničnostni šov Kmetija išče lastnika in v njem tudi sodelovala. Nagrade - kmetije - ni dobila, ji je pa oddaja odprla vrata do lastnika opuščene kmetije v Gorenji Trebuši, na robu Vojskega.

Preuredila jo je v Naš raj in ekološkemu kmetovanju z rejo oslov in vseh živali po malem dodala še poletni turizem. Trdo delo se je obrestovalo, kmetija z večino tujih gostov, je ena slovitejših pri nas. Vsemogoče birokratske prepreke in kratka sezona tisoč metrov nad morjem energični Verhovnikovi nista zadoščali in kmetiji je dodala še slaščičarstvo.

V Idriji je oživila in s svojimi tortami proslavila več let zaprto slaščičarno. Po Napoleonovi idrijski ljubici jo je imenovala Emilija in v njej občutila, da Idriji primanjkuje gostov. Prepričana je, da bi jih v trikratno Unescovo destinacijo morali pritegniti veliko več. Ker se je takoj vključila v idrijske kulinarične projekte in začela povezovati pridelovalce domače hrane, ji sveta zavoda ni bilo težko prepričati s povezovalnim turističnim programom.

“Načrtujem dosledno uresničevanje lani sprejete turistične strategije in še bolj dosledno spremljanje učinkovitosti zavodovega dela in projektov,” Verhovnikova še ne želi na dolgo predstavljati svojih ciljev. Pač pa bo morala kar takoj poprijeti za delo. Za kmetijo Naš raj je že našla skrbnike. Za slaščičarno pa bo najemnika še poiskala.


Najbolj brano