Mestni vrtički bodo ostali

Načrtovana gradnja nove blokovske soseske Ribnik SBII ne bo segla na območje urbanih vrtičkov ob soseski Kresnice, ki jih občina oddaja v najem. Za nenačrtovane vrtičke na območju pred vrtcem, kjer bodo zrasli stanovanjski stolpiči, pa je že poiskala nadomestno lokacijo.

Ko so se pred leti vzpostavili  vrtovi, je bilo nekaj dvomom o 
primernosti lokacije, a so se ti lepo vklopili v urbano okolje.  Foto: Alenka Tratnik
Ko so se pred leti vzpostavili vrtovi, je bilo nekaj dvomom o primernosti lokacije, a so se ti lepo vklopili v urbano okolje.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA >Mestni vrtički ob soseski Kresnice so se v šestih letih med Ajdovci izkazali za dobrodošlo rešitev in tudi začetne polemike med stanovalci iz najbližjih blokov ter občino zaradi umestitve vrtičkov v neposredno bližino stanovanj, neurejenega parkiranja in odvoza odpadkov so potihnile. Vrtički, ki so se v tem času vklopili v urbano podobo mesta, bodo ostali tudi po gradnji nove blokovske soseske Ribnik SBII, so potrdili na Občini Ajdovščina. Po besedah županove svetovalke za odnose z javnostjo Tine Velikonja je trenutno vseh 53 parcel oddanih v najem.

“Za “neuradne” vrtove pod vrtcem na Ribniku pa je občina že poiskala nadomestno lokacijo, in sicer bo ta pod nakupovalnim centrom Mercator. Občani so pokazali interes za vrtičke tudi na drugih javnih površinah, kjer še ni sklenjenih najemnih pogodb. Občina bo postopno urejala tudi tovrstna območja na enak način kot vrtove na Kresnicah, z označenimi gredicami, namenjenimi oddaji v najem za enako ali primerljivo najemnino, z urejenim odlagališčem za zeleni odrez in podobno,” je še pojasnila Tina Velikonja.

25

evrov letne najemnine in stroške plačujejo uporabniki povprečnega vrta

Najemnina v vzorčno urejenem urbanem vrtu je odvisna od velikosti gredice. Za 54 kvadratnih metrov veliko gredico, takih je več kot polovica, je letna najemnina 25 evrov, najemnik pa plača še sorazmerni del stroškov vode, odvoza smeti in vzdrževanja skupnega objekta in površin.


Najbolj brano