Ogrevanje za primorski vrhunec

Letošnja dirka po Sloveniji bo nekaj posebnega, pa ne le zato, ker je 26. izvedba uvrščena v višji kolesarski razred. Na petdnevni domači pentlji ne bo vožnje na čas niti etape s ciljnim vzponom.

Tadej Pogačar (desno) bi utegnil biti v primorskih etapah spet v 
središču pozornosti. Foto: Igor Mušič
Tadej Pogačar (desno) bi utegnil biti v primorskih etapah spet v središču pozornosti. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Drži pa, da dirko naredijo zahtevno kolesarji, in zlasti obe primorski etapi, petkova s ciljem v Idriji in kraljevska sobotna s startom v Novi Gorici ter zaključkom v Ajdovščini, bi lahko postregli s pravim ognjemetom. Mednarodna zasedba na startnem seznamu je tudi zaradi evropskih iger, ki se začnejo v petek, na prvi pogled manj zveneča, kot je bila lani, ko smo ob končnem zmagovalcu Primožu Rogliču in Mateju Mohoriču na slovenskih cestah spremljali tudi Kolumbijca Rigoberta Urana, Poljaka Rafala Majko ter več sprinterskih asov, kot so Nizozemec Dylan Groenewegen, Avstralec Caleb Ewan ali Nemec Marcel Kittel.

Sprinterska parada

Videz pa včasih tudi vara. Že v današnji uvodni etapi od Ljubljane do Rogaške Slatine bi lahko svoj potencial razvila nemška lokomotiva. Pascal Ackermann (Bora) je bil najmočnejši sprinter na Giru, kjer je 25-letnik dobil dve etapi. Lepo bi bilo videti, kako bi se razpletel sprinterski obračun z vrstnikom Groenewegnom, a tudi tako ne bo manjkalo zanimivih izhodišč. Ackermann se zdi pravi naslednik sprinterskih rojakov, ki sta zaznamovala preteklo desetletje, Andreja Greipla in Marcela Kittla. Slednji je med letoma 2013 in 2017 na dirki po Franciji nanizal 14 etapnih zmag, preden je lani nenadoma pristal na sprinterskem obrobju.

12

skupnih zmag so na 25. izvedbah dirke po Sloveniji doslej slavili domači kolesarji

Tekmovalna krivulja 34-letnega Marka Cavendisha, ki bo tudi tokrat s svojo pojavnostjo dirki po Sloveniji dal poseben pečat, se je spuščala bolj zlagoma. Še leta 2016 je na dirki po Franciji dobil tri etape, zmagovita zbirka na Touru pa šteje kar 30 prvih mest. Na Giru jih je dodal 15, kar ga uvršča v sam vrh najbolj zmagovitih kolesarjev novega tisočletja. V skupinskih zaključkih, ki ga pričakujemo tudi v današnji, 171 kilometrov dolgi etapi, se sicer dobro znajde tudi Cavendishev moštveni kolega, Italijan Giacomo Nizzolo.

Slovenski privrženci bodo v uvodni etapi stiskali pesti predvsem za Luko Mezgeca. Zmagovalec etape na Giru leta 2014 se je v zadnjih sezonah prelevil v enega glavnih členov sprinterskega vlaka avstralske ekipe Mitchelton Scott, bi pa lahko v zaključku nekoliko razredčene glavnine, oziroma po profilu zahtevnejši etapi, ki se obeta jutri, imel pomembno vlogo. Enaka ugotovitev velja tudi za Grego Boleta pri Bahrainu Meridi.

Lov na zeleno

Zmagovalec letošnje Velike nagrade slovenske Istre Marko Kump (Adria Mobil) bo verjetno največ stavil na nedeljsko zadnjo etapo v domačem Novem mestu, kjer utegnejo še eno priložnost dobiti sprinterji. Skupni zmagovalec bo predvidoma znan že dan prej v Ajdovščini oziroma po vzponu na Predmejo. Vsi pogledi so uprti v čudežnega dečka slovenskega kolesarstva Tadeja Pogačarja, ki se dobro znajde na vseh terenih. Nazadnje je dobro formo potrdil tudi z zmago na državnem prvenstvu v kronometru. Pri ekipi UAE bo verjetno lahko računal tudi na pomoč Jana Polanca, ki si je bržkone že nekoliko opomogel po tritedenskih naporih Gira.

Kdo so glavni tekmeci za zeleno majico? Boj se zdi zaradi raznovrstnosti trase kar odprt, presenečenja pa ob morebitnih napadih od daleč niso izključena. Zanimivo bo videti, kaj lahko na dirki opravijo klasični hribolazci, kot je Esteban Chaves (Mitchelton). Kolumbijec se je izvlekel iz težavnega obdobja in v zaključku letošnjega Gira dobil tudi etapo. Svoj čas je v klanec na največjih dirkah zelo dobro vrtel pedala tudi Italijan Davide Rebellin, ki pri 48 letih zaključuje tekmovalno pot. Po dirki po Sloveniji bo odpeljal le še cestno preizkušnjo za italijansko državno prvenstvo.


Najbolj brano