LMŠ bi lahko postala nova LDS

Ob včerajšnji prvi obletnici zadnjih parlamentarnih volitev je za vzburjenje političnih strasti poskrbel predsednik vlade Marjan Šarec, ki je omenil, da bo do naslednjih parlamentarnih volitev nujno povezovanje sredinskih liberalnih strank. Odzivi akterjev na to pobudo so deljeni.

Marjan Šarec bi tesneje sodeloval s sorodnimi političnimi strankami. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Marjan Šarec bi tesneje sodeloval s sorodnimi političnimi strankami. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Marjan Šarec je v nagovoru na družbenem omrežju ob prvi obletnici volitev v DZ ocenil, da bo pred naslednjimi volitvami nujno povezovanje strank skupine Alde. “Verjamem, da je to možno doseči, a z zavedanjem, da ne želimo pokroviteljstva, temveč sodelovanje na realnih predpostavkah,” je zapisal in s tem sprožil odzive na politični sceni.

Ideja o tesnejšem povezovanju liberalnega četverčka ni nova, saj se je pojavljala že takoj po volitvah, nato pred lanskimi lokalnimi volitvami, še najbolj aktualna pa je bila pred evropskimi volitvami. A je tedaj prav LMŠ idejo o skupni listi kot prva zavrnila. “Za nas je bilo pomembno, da smo preverili, koliko zaupanja uživamo med ljudmi. Zlasti zaradi vseh možnih špekulacij in pametovanj,” je včeraj zapisal Šarec.

Šarčeva stranka postala nova LDS, ki bi zasedla politični prostor od desne sredine do leve sredine.

SAB: “Šarec ne misli resno”

Predvsem SMC in SAB nista bila zadovoljna s to njegovo odločitvijo. Tako v SAB Šarcu ne verjamejo, da z izjavo o povezovanju strank, ki sodijo v Alde, misli resno. “Na zadnjem sestanku pred evropskimi volitvami nas je povabil na sestanek o sodelovanju zato, da nam je povedal, da sodelovanja ne bo,” je navedel generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Nekoliko bolj odprti so v SMC. “Če imamo v koaliciji štiri stranke iz evropske družine Alde, je logično pričakovanje, da bo sodelovanje med nami tesnejše kot doslej,” je dejal generalni sekretar SMC Andrej Klemenc. Morebitno združevanje v eno stranko je po njegovih navedbah stvar pogovorov, Šarčeve pobude pa ne jemlje tako neposredno.

Erjavec: “Vodilno vlogo mora imeti LMŠ”

Najbolj navdušen nad Šarčevim vabljenjem sorodnih strank je Karl Erjavec: “Povezovanje strank na levosredinskem polu je zelo realno, a mora imeti vodilno vlogo LMŠ. Prav je, da se o tem opravi razprava, o obliki sodelovanja stranke DeSUS pa bo zadnjo besedo imel kongres stranke. Ideja je zagotovo vredna bolj poglobljenega razmisleka.” Ob tem je še dodal, da bi se lahko dogovorili za mehkejše sodelovanje na nekaterih področjih, denimo, pri vprašanjih, povezanih z upokojenci.

Sicer pa naj bi o tesnejšem povezovanju strank Alde že potekali neformalni pogovori. Še dva dejavnika vplivata na to, da se je predlog pojavil prav v tem trenutku: dosedanje sodelovanje v koaliciji je koristilo predvsem LMŠ, ki je pridobila podporo v javnosti, kar se je videlo tudi na evropskih volitvah, medtem ko so ostale tri stranke izgubljale, ob tem pa pred izbiro evropskega komisarja iz Slovenije Šarec zbira zaveznike za podporo svojemu kandidatu. SD je namreč na evropskih volitvah dobila več glasov od LMŠ, obe pa sta v Bruselj poslali dva svoja kandidata.

Težko do enakopravne združitve

Največja ovira pri morebitnem združevanju so močni voditelji v vseh štirih strankah, ki so zelo personificirane. Zato je seveda vprašanje, če bi lahko voditelji, po katerih stranke nosijo ime, pristali na obrobno vlogo v združeni stranki. Glede na trenutno moč strank morebitna združitev ne bi potekala enakopravno, temveč bi to bila bolj pripojitev ostalih strank k LMŠ.

To pa bi pomenilo, da bi Šarčeva stranka postala nova LDS, ki bi zasedla politični prostor od desne sredine do leve sredine. Kar bi seveda pomenilo povsem novo dinamiko v slovenskem političnem prostoru, a je do tega še zelo daleč.


Najbolj brano