Novogoriške in sežanske popotnice

V tem tednu se bodo zvrstila zadnja dejanja v prvi in drugi slovenski nogometni ligi. Veliko je že jasnega, nekaj še bo. Primorci bodo najbrž z dodatnim zanimanjem pospremili tudi tekmovalni podaljšek, po katerem bo znana prvoligaška sestava za prihodnjo sezono.

Sežance (v temnejših dresih)  čaka še  razburljiva končnica sezone.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Sežance (v temnejših dresih) čaka še razburljiva končnica sezone.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

NOVA GORICA > Pri Nogometni zvezi Slovenije so konec preteklega tedna sporočili spremenjen datum dodatnih kvalifikacij za obstanek oziroma napredovanje v prvo SNL. V krovni organizaciji so pohiteli. Že tako zgoščena končnica sezone bo dobila dodaten pospešek zaradi reprezentančnih dejavnosti, kot so navedli v obrazložitvi. V ozadju naj bi bilo vratarsko vprašanje, potem ko je Jan Oblak zaradi poškodbe izpustil zadnjo tekmo španskega prvenstva. Čuvaj mreže Gorice Grega Sorčan pa je ena od rezervnih opcij. Prva tekma kvalifikacij bo v sredo 29. maja, povratna pa v nedeljo 2. junija, ko je bil po prvotnem razporedu predviden začetek dodatnih kvalifikacij.

Na dlani je, da se bosta za preostalo prosto mesto v prvi ligi udarila Gorica in Cherrybox24 Tabor. V vsakem primeru bo uvodni dvoboj zadnjo majsko sredo gostil podprvak druge lige, povratni obračun pa bo na prvo junijsko nedeljo pri predzadnjeuvrščeni ekipi prve SNL. Kaj to pomeni v praksi? (Ne)mogoče scenarije oziroma tekmovalne razplete smo razdelali že v ponedeljkovi številki PN, bosta pa obe ekipi šli v kvalifikacije z različnima popotnicama.

Požeg Vancaš prvi izbor

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) je podelil nagrade najboljšim nogometašem pretekle sezone. Glavno nagrado je prejel ta čas poškodovani vezist Celja Rudi Požeg Vancaš. Za trenerja sezone je bil izbran trener Mure Ante Šimundža, za mladega nogometaša napadalec Maribora Jan Mlakar, za naj igralko prve ženske lige pa članica Beltincev Špela Kolbl. Najboljši igralec druge lige je Ajdovec Anel Hajrić, ki je za Radomlje v letošnji sezoni zabil 33 golov.

Prvoligaši igrajo v zgoščenem tekmovalnem ritmu že dober mesec in so vsekakor bolj vajeni takšnega razporeda in zahtevnejših dvobojev. Dve tekmi tedensko po drugi strani lahko pustita posledice ob zoženem naboru igralcev oziroma enakovrednih menjav. Na preizkusu bosta tudi svežina in zbranost. Prvoligaši bodo v tem tednu odigrali še dve tekmi: eno v sredo, zadnji krog pa bo na sporedu v soboto. V drugi ligi bodo vsi dvoboji sklepnega kroga v nedeljo. Drugoligaški izzivalec bo teoretično tako imel le dva dni priprave na tekmeca v dodatnih kvalifikacijah.

V praksi so stvari nekoliko drugačne. Vrstni red na vrhu druge lige je domala nespremenljiv. Bravo lahko brezskrbno pripravi veselico pred gostovanjem odpisanega Ankarana, na drugi strani pa drugouvrščeni Sežanci, ki se bodo Krki skoraj zagotovo zoperstavili z rezervnimi močmi, že snujejo taktiko za dodatne kvalifikacije. V ta sklop sodi verjetno tudi ogled jutrišnje tekme v novogoriškem športnem parku, kjer bo v predzadnjem krogu gostoval Aluminij. Novogoričani bodo po drugi strani poskušali ohranjati tekmovalni naboj. ki bi jim utegnil koristiti tudi v dodatnih kvalifikacijah.

Tovrstni obračuni imajo sicer svoje posebnosti. Vložek, povezan z izločilnim pridihom, utegne igrati pomembno vlogo, prav tako izkušnje, tekmovalni značaj, dnevna forma akterjev na igrišču in ob njem ... V takšnih dvobojih je težko izluščiti favorita. Lani je denimo Triglav, ki je v zaključku rednega dela za las ujel deveto mesto in dodatne kvalifikacije, v dvojnem obračunu za uvrstitev v prvo ligo prekosil Dravo, čeprav so po napovedih Ptujčani kotirali celo bolje. Ne gre tudi pozabiti, da gol v gosteh šteje dvojno.


Najbolj brano