Ponekod bo grozdja malo ali nič

Nizke temperature so v zadnjih dneh povzročile škodo tudi v primorskih vinogradih in sadovnjakih. Najbolj so prizadeti vinogradi na območju Hruševice, Štanjela, Kobjeglave in Kobdilja. Natančnejše ocene bodo znane v prihodnjih dneh, na nekaterih legah pa bo pridelka malo ali nič.

Trte bodo preživele, pridelka pa bo letos verjetno le za vzorec. Foto: Marjan Mržek
Trte bodo preživele, pridelka pa bo letos verjetno le za vzorec. Foto: Marjan Mržek

PRIMORSKA > “Območje Hruševice, Štanjela, Kobdilja in delno tudi Kobjeglave je na udaru že nekaj let,” je o pozebi, ki je v noči na torek prizadela vinograde v teh krajih, včeraj povedala Majda Brdnik, svetovalka specialistka za vinogradništvo iz sežanske enote novogoriškega Kmetijsko-gozdarskega zavoda. Pozeba naj bi prizadela približno 20 do 25 hektarjev vinogradov, v katerih so trte začele brsteti. Pridelka v prizadetih vinogradih bo malo ali nič, o številkah pa je še prezgodaj govoriti. “Končna ocena bo seveda znana ob trgatvi, pridelka pa prav dosti ne bo,” je povedala Brdnikova in dodala, da v vinogradih na nekoliko višjih legah ni takšne škode, na srečo pa na prizadetem območju še niso začeli s sajenjem mladih trt. Prizadete trte bodo sicer preživele, skrb pa vzbuja vremenska napoved, ki v prihodnjem tednu obeta ponovno ohladitev. Sicer pa bodo natančnejše ocene škode znane v prihodnjih dneh, ko se bo tudi pokazalo, ali je pozeba povzročila škodo tudi na sadnih drevesih v nižjih legah.

Sicer pa se hladno vreme tudi drugim primorskim krajem ni izognilo. Temperature so se pod ledišče spustile v dolinskih legah na Tolminskem, Idrijskem, Postojnskem, Ilirskobistriškem, v Vremski dolini ter v Vipavski dolini na najnižjih točkah.

20-25 hektarjev vinogradov na Krasu naj bi prizadela zadnja pozeba.

“Sadjarske in vinogradniške lege so večinoma na višjih legah in je bila nevarnost pozebe manjša, o morebitnih lokalnih škodah še nimamo vseh podatkov, za zdaj je znana samo škoda na izpostavljenih legah Vremske doline in v Brkinih, kjer glede na lokacije sadovnjakov jablan in sliv ocenjujemo, da je prizadetih približno 20 hektarjev. Kolikšna je škoda, se bo dalo oceniti v naslednjih dneh,” so pojasnili na Kmetijsko-gospodarski zbornici Slovenije.

Na Tolminskem, Idrijskem in Postojnskem po pojasnilih zbornice večina kultur še ni vzkalila, zato škod na njivskih površinah, razen morda na vrtovih, ni. V Vipavski dolini pa so rastline že vzkalile (krompir) in se bo morebitna škoda pokazala v naslednjih dneh, podobno je v Ilirski Bistrici.

V Vipavski dolini in na območju Kopra so sicer več škode kot nizke temperature povzročile padavine in nedavna burja, ki je lomila veje in mladike v sadovnjakih in vinogradih, poškodovane vznikle rastline krompirja in zelenjadnic. Škodo sicer še ocenjujejo.


Najbolj brano