Sodišče v Umagu kaznovalo naše ribiče

“Krivi so, da so vstopili v teritorialno morje Hrvaške, da so tam lovili ribe in niso upoštevali mejne kontrole.” Tako je prekrškovno sodišče v Umagu dosodilo v prvih sodbah proti slovenskim ribičem zaradi plutja in ribolova v Piranskem zalivu. Odvetnik slovenskih ribičev Ivica Senjak napoveduje, da se bo pritožil na višje sodišče v Zagrebu.

“Krivi so, da so vstopili v teritorialno morje Hrvaške, da so tam 
lovili ribe in niso upoštevali mejne kontrole.” Tako je prekrškovno 
sodišče v Umagu dosodilo v prvih sodbah proti slovenskim 
ribičem zaradi plutja in ribolova v Piranskem zalivu. Foto: Zdravko Primožič/FPA
“Krivi so, da so vstopili v teritorialno morje Hrvaške, da so tam lovili ribe in niso upoštevali mejne kontrole.” Tako je prekrškovno sodišče v Umagu dosodilo v prvih sodbah proti slovenskim ribičem zaradi plutja in ribolova v Piranskem zalivu. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Dobro leto dni potem, ko so slovenski ribiči prek odvetnika Ivice Senjaka začeli vlagati ugovore na prejete plačilne naloge, so prišle prve sodne odločitve. Prekrškovno sodišče v Umagu je podjetju Zanestra ribiške družine Radin za enajst prehodov dosodilo 110.000 kun (14.600 evrov kazni), kaznovali so tudi ribiča Elvina Sabadina s 16.000 kunami (2100 evrov) globe. Silvano Radin je povedal, da sodbe še ni dobil v roke. Odvetnik slovenskih ribičev Senjak pa pravi, da ima veliko razlogov za pritožbo. “Ali se bo tudi hrvaška policija na to pritožila, ne vem. Mi se bomo zagotovo pritožili zaradi denarnih kazni, ki sta jih dobila podjetje Zanestra in ribič Sabadin,” je povedal Senjak za Radio Koper.

Skupaj za pol milijona zagroženih kazni

Senjak pričakuje, da bo v prihodnjih dneh dobil razsodbe še za preostale ribiče, zoper katere postopek vodi umaško sodišče. Sodišče ribičev do sedaj ni zaslišalo, ugovore je v njihovem imenu predstavljal odvetnik Senjak.

Naša država je po podatkih kmetijskega ministrstva v dveh letih ribičem izplačala 184.000 evrov zaradi škode oziroma izpada dohodka, ki jo povzroča oviran gospodarski ribolov. Skupna višina zagroženih kazni, ki so jih prejeli ribiči, znaša skoraj pol milijona evrov. Ministrstvo pa je za odvetniške stroške do sedaj plačalo 90.000 evrov.

Naše sodišče še ni odločilo o hrvaških ribičih

Na koprskem okrajnem sodišču še niso odločili o zahtevah za sodno varstvo, ki so jih na ukrepe policistov in inšpektorjev vložili hrvaški ribiči. Po zadnjih podatkih so imeli tam 174 zahtev hrvaških ribičev, ki jih v Sloveniji zastopa odvetnik Miha Kozinc.


Najbolj brano