Vivaldi za violončelo je svetovni izziv

Tržaško gledališče Verdi bo 5. junija prizorišče svetovne premiere solističnega projekta vrhunskega slovenskega violončelista Luke Šulića, polovice dua 2Cellos, ki te dni še navdušuje na ameriški turneji. Mariborčan, ki ga na Primorsko poleg glasbenega kolega Stjepana Hauserja iz Pulja veže nona v Izoli, bo prvi glasbenik, ki bo v celoti na violončelu izvedel Vivaldijeve Štiri letne čase.

 Foto: Simone Di Luca
Foto: Simone Di Luca

TRST > “Obožujem Vivaldija in Štiri letne čase. Že od otroštva mi je Vivaldi zelo všeč, Štirje letni časi pa so zame velik izziv, ker jih noben glasbenik še nikoli ni izvedel v celoti na čelo!” nam je iz ZDA po spletu odgovoril Luka Šulić. Vivaldi je Štiri letne čase leta 1725 napisal za solista na violini in orkester, Šulić pa jih je priredil za violončelo, medtem ko bo orkester igral originalno partituro.

Svetovna slava je tudi plod vrhunskega dela

Violončelist je svoje znanje in tehniko, po pomembnih uvajalnih letih z očetom čelistom, vsrkaval in pilil sprva na Zagrebški glasbeni akademiji, nato pa študij nadaljeval na Dunaju in na prestižni Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. V širšo javnost ga je izstrelila priredba Jacksonove Smooth Criminal, s katero je skupaj s Stjepanom Hauserjem navdušil tako sledilce na spletu kakor Eltona Johna, ki je 2Cellos leta 2011 povabil na svojo turnejo. Kakor radi zapišemo, da bi že precej znano zgodbo skrajšali, je ostalo zgodovina. Odtlej sta glasbenika kot duo 2Cellos nanizala več plošč s priredbami pop, rock in filmskih tem, večkrat napolnila številna svetovna prizorišča, nastopila v dolgi vrsti televizijskih tujih oddajah in nenazadnje lani poleti v Koper na svoj koncert pritegnila kar 13.000 poslušalcev.

Luka Šulić

violončelist

“Kje je boljše mesto za premiero Vivaldijevih Štirih letnih časov kot v prelepem tržaškem, pravem italijanskem teatru? Na Primorskem zmeraj rad nastopam, saj je mama Izolanka in se tukaj počutim kot doma.”

Tako Šulić kakor Hauser sta ves čas ostala zavezana klasični glasbi, saj vrhunska glasbenika tudi svoje množične koncerte vselej obogatita s kakim biserom iz svetovne zakladnice. “Od svojega petega leta igram violončelo in izvajam klasično glasbo, tako da mislim, da to ni nič nenavadnega,” nam je odgovoril Luka Šulić na vprašanje, kako to, da se se bo posvetil le Vivaldiju. “Zadnjih sedem let sva bila s projektom 2Cellos zelo zasedena in žal ni bilo časa in energije za solistične nastope, čeprav je v meni zmeraj tlela želja in sem to pogrešal. Zdaj so se stvari malo umirile in končno imam čas za uresničitev nekaterih samostojnih projektov, ki sem jih imel v mislih že dlje časa,” pravi Šulić. Ob tem poudarja, da sta si z glasbenim sopotnikom iz 2Cellos v vsakem primeru nameravala privoščiti premor od turnej, ki naj bi trajale kako leto in pol, “da se spočijeva in nabereva kreativne energije ter moči za nadaljnje skupno ustvarjanje. V tem času se bova tako Stjepan kot jaz posvetila nekaterim svojim solo projektom in klasični glasbi, iz katere prihajava.”

Američani so temperamentno občinstvo

In zakaj prav Trst? “Kje je boljše mesto za premiero Vivaldijevih Štirih letnih časov kot v prelepem tržaškem, pravem italijanskem teatru? Na Primorskem zmeraj rad nastopam, saj je mama Izolanka in se tukaj počutim kot doma.”

Na ameriški turneji, ki se 14. aprila sklene v Orlandu, 2Cellos čaka še kar nekaj nastopov, a občutki, pravi Šulić, so fenomenalni: “Turneja gre super in odzivi so odlični! Američani so zelo glasna in temperamentna publika. Znajo uživati.”

Vstopnice za tržaško premiero so že v prodaji tudi prek Eventimove spletne strani, o priljubljenosti slovenskega violinista pa govori tudi podatek, da so nekaj vstopnic že prodali tudi na Japonsko in Kanado.”


Najbolj brano