Kako se spoprijeti s kaotičnim in vzpostaviti red

V Pavlovčevi galeriji v Ilirski Bistrici je na ogled likovna razstava Kaos in red, na kateri svoje slike in risbe, poglobljene v nezavedno, predstavlja domačinka Andreja Kranjec, ki deluje na področju videa, slikarstva, fotografije in filma.

Andreja Kranjec z barvo, linijo in oblikami sestavlja kozmos, urejen iz moči kaosa in moči reda.   Foto: Petar Nikolić
Andreja Kranjec z barvo, linijo in oblikami sestavlja kozmos, urejen iz moči kaosa in moči reda.  Foto: Petar Nikolić

ILIRSKA BISTRICA > Andreja Kranjec (1989) je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani iz smeri Video in novi mediji. Na tokratni razstavi se predstavlja s slikami in risbami, ki odslikujejo dva abstraktna pojma. Slike in risbe so v živahnih barvah povsem zavzele galerijo in jo spremenile v prostor, ki poje hvalnico barvitosti življenja in umetnosti.

Andreja Kranjec v Pavlovčevi galeriji v Domu na Vidmu razstavlja četrtič, sicer pa je to njena osma samostojna likovna razstava.

Serijo Kaos in red je začela slikati leta 2016, potem pa jo vseskozi razvijala. Predstavlja pola, ki ju srečujemo v vsakdanjem življenju: na eni strani kaos in na drugi red. Vse, kar je, je najprej zelo kaotično, nakar iz tega delamo red, postavljamo stvari na svoje mesto in iščemo harmonijo. Serija Kaos in red je naslikana z živahnimi in igrivimi barvami v želji, da bi gledalci začutili oboje. Andreja Kranjec namreč opaža, da živimo v zelo strukturiranem in merljivem svetu, kjer človeka presojajo po njegovi produktivnosti, ne pa po tem, kako srečen je. Sreča pa je v pozornosti; lahko smo pozorni tudi na barve, oblike in vse, kar nam dajo, na naše počutje ob njih. Živimo v svetu, kjer ni vse, kakor bi moralo biti, ampak kljub temu moramo najti stvari, ki nas osrečujejo in iti naprej.

Na petkovi otvoritvi, ki jo je vodil kustos galerije in umetničin oče Rajko Kranjec, je nastopila še kantavtorica Tjaša Avsec. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Najbolj brano