Majski ultra trail Vipavska dolina prerasel v tekaški festival

V Vipavski dolini že tečejo priprave na majski enotedenski festival gorskega teka Ultra trail Vipavska dolina, katerega vrhunec bo 160-kilometrski tek. Za ogrevanje se lahko ljubitelji teka in kolesarjenja udeležijo sobotne dobrodelne prireditve na stadionu ajdovske Osnovne šole Šturje.

Zmagovalec lanske najdaljše stokilometrske preizkušnje Ultra 
traila je bil Idrijčan Jan Božič.  Foto: Igor Mušič
Zmagovalec lanske najdaljše stokilometrske preizkušnje Ultra traila je bil Idrijčan Jan Božič.  Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Začetek dogajanja, ki ga v soboto, s pričetkom ob 8. uri, pripravljajo ŠD Bik.si, Randonneurs Slovenija in Tekači Vipavske doline bo na atletskem stadionu ajdovske osnovne šole Šturje. Kolesarji se bodo odpravili na 100, 150 ali 200 kilometrov dolgo brevet vožnjo po Vipavski dolini, Goriških brdih in Krasu, tekače pa čaka osemurni stadionski tek, katerega pobudnik je domači ultramaratonec Andrej Zaman.

Zaželen prostovoljni prispevek je vsaj dvanajst evrov. Izkupiček bo namenjen šolskemu škladu OŠ Šturje za otroke iz socialno ogroženih družin. Za najdaljšo kolesarsko pot so obvezne vnaprejšnje prijave na spletni strani www.randonneurs.si, na ostale preizkušnje pa se bo od 7. ure dalje mogoče prijaviti v stavbi OŠ Šturje.

Kdor se namerava udeležiti ene od tekaških preizkušenj majskega Ultra traila, pa se lahko že jutri ob 18. uri pridruži strokovno vodenim pripravam v Ajdovščini. Na območju Športnega centra Police jih organizirata Zavod za šport in Tekači Vipavske doline. Tekače bodo razdelili v skupine glede na telesno pripravljenost in ambicije, vadili pa bodo vsak teden ob torkih in četrtkih.

Pripravljenost bo nato mogoče preveriti na naslednjih tekih primorskega pokala. Prvi ravninski bo 9,5-kilometrski Tek za Borelo (23. marca v Vrtojbi), prvi gorski pa bo 6. aprila v Vrhpolju pri Kozini s ciljem na Velikem Gradišču (8 km, 600 m višinske razlike). Majski tekaški festival Ultra trail Vipavska dolina, ki ga ob pomoči številnih društev iz celotne doline organizira ŠD Tura iz Vipave, se te dni za potencialne udeležence praktično že začenja s prijavami na spletni strani http://www.ultratrail.si/prijave/. Prijavni rok za dolge teke (160 km, 100 km, 50 km in 30 km) je 15. april, za najkrajša teka (16 km in 11 km) pa 23. april.

Začetek dogajanja bo 4. maja v Ajdovščini z obema krajšima tekoma, vrhunec pa bo med 9. in 12. majem po vsej dolini. Središče prireditve bo sicer v Vipavi, kjer se bo dogajanje 9. maja v kulturni dvorani in na glavnem trgu začelo z javno predstavitvijo, z delitvijo startnih številk, s postavitvijo stojnic in s strokovnim tekaškim predavanjem.

Start prvega 160-kilometrskega gorskega teka na Primorskem (obkrožil bo celotno Vipavsko dolino, od Nanosa do Sabotina in od Cerja do Golega Vrha) bo 10. maja ob 18. uri pri rimskem obzidju Castra v Ajdovščini. V soboto 11. maja se bodo vrstili starti na progah od 30 km do 100 km, od 12. ure naprej pa se bo na glavnem trgu v Vipavi ob zabavnem programu začelo čakanje na zmagovalca 160-kilometrskega teka z vmesnim podeljevanjem pokalov tekačem na krajših razdaljah. Slovesen zaključek s podelitvami priznanj za tekmovalce na najdaljših dveh razdaljah bo 12. maja od 13. do 16. ure.


Najbolj brano