Zločina niso pozabili

S sobotno spominsko slovesnostjo pod okriljem krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB so na Predmeji počastili spomin na žrtve zločina “Pri Brigiti”, enega najstrašnejših zločinov italijanske vojske nad civilnim prebivalstvom med drugo svetovno vojno.

Na Predmeji niso in ne bodo pozabili strašnega zločina italijanskih 
vojakov nad domačini. Foto: Alenka Tratnik
Na Predmeji niso in ne bodo pozabili strašnega zločina italijanskih vojakov nad domačini. Foto: Alenka Tratnik

PREDMEJA > 24. februarja 1943 zvečer so italijanski vojaki iz bližnje postojanke pridivjali do domačije Pri Brigiti, ker naj bi se na njej shajali partizani in ker je mladi gospodar malo pred tem odšel med partizane. Po obstreljevanju so vdrli v hišo in v kuhinji pobili pet članov družine Bizjak, med njimi komaj dveletnega otroka in nosečo gospodinjo, ter jih z domačijo vred zažgali. “Odgovorni za ta zločin nikoli niso bili kaznovani,” je na slovesnosti spomnil predsednik Pokrajinskega sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB Severne Primorske Rino Velikonja.

Ob spominu na dogodke iz polpretekle zgodovine je izpostavil tudi aktualno dogajanje in opozoril na nedavne izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija na spominski slovesnosti v Bazovici. “Teh besed ni izrekel nek 'pinko palinko', ampak predsednik inštitucije, ki naj bi zagovarjala demokracijo, enakopravnost in splošno blaginjo. Zastrašujoče je, če politiki vlečejo najbolj podle in brutalno negativne poteze v času volitev. Žal negativne besede najdejo mesto predvsem med skrajneži in žal je skrajna desnica v Evropi vse bolj na pohodu,” je med drugim izpostavil Velikonja.

Rino Velikonja

ZZB NOB

“Žal negativne besede najdejo mesto predvsem med skrajneži in žal je skrajna desnica v Evropi vse bolj na pohodu.”

Kulturni program so oblikovali pevski zbor Aktiva podeželskih žena Predmeja in Dramsko pevska skupina Zarja, učenke OŠ Otlica in Izidora Černigoj.


Najbolj brano