Velika plaketa iz Verone za oljčno olje Ronkaldo

Tako kot že vrsto let pred oljkarskim in prehrambenim sejmom Sol&Agrifood, ki poteka ob robu velikanske aprilske vinske prireditve Vinitaly, mednarodni panel oceni oljčna olja tekoče letine s severne poloble, za oljčna olja z južne poloble pripravijo ocenjevanje septembra v Južni Afriki.

Letos je veliko plaketo v kategoriji blago sadežnih oljčnih olj prejel 
Miran Adamič  s kmetije Ronkaldo na Baredih za istrsko belico. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Letos je veliko plaketo v kategoriji blago sadežnih oljčnih olj prejel Miran Adamič s kmetije Ronkaldo na Baredih za istrsko belico. Foto: Tomaž Primožič/FPA

VERONA > Ocenjevanje je odmevno in eno najpomembnejših v Italiji, v referenčnem panelu sodeluje tudi Milena Bučar Miklavčič, ki vodi naš nacionalni panel. V petih kategorijah (blago, srednje in intenzivno sadežno ter sortno in ekološko oljčno olje) so si šampionske naslove razdelili italijanski in španski oljkarji, v vsaki kategoriji pa podelijo tudi deset do dvanajst velikih plaket.

V ocenjevanju, v katerem je vsako leto kakšno visoko priznanje za slovenske oljkarje, je letos veliko plaketo v kategoriji blago sadežnih oljčnih olj prejel Miran Adamič (na fotografiji) s kmetije Ronkaldo na Baredih za istrsko belico.

Na sejmu bodo razglasili še zmagovalce v kategoriji popolnih začetnikov, kjer so v konkurenci tudi slovenska oljčna olja. Tako kot v minulih letih bo odlična priložnost za okušanje številnih nagrajenih oljčnih olj iz Verone na sejmu Olio Capitale, ki bo v Trstu potekal med 15. in 18. marcem.


Najbolj brano