Dan, ko mladi izbirajo prihodnost

Srednje šole in fakultete bodo danes in jutri v znamenju informativnih dnevov, na katerih se bodo bodoči dijaki in študenti seznanili s srednješolskimi in študijskimi programi, ki jih zanimajo. Pri tem jim bodo pomagali kolegi iz študentskih organizacij in dijaške skupnosti.

Informativni dnevi so mladim v pomoč pri odločanju o nadaljnjem 
izobraževanju. Foto: Leo Caharija
Informativni dnevi so mladim v pomoč pri odločanju o nadaljnjem izobraževanju. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Informativni dnevi bodo mladim v pomoč pri odločanju o nadaljnjem izobraževanju. Dijakinje in dijaki - v tem šolskem letu jih srednjo šolo končuje 19.639 - bodo lahko kandidirali za 11.719 vpisnih mest v višjih šolah ter 18.632 vpisnih mest v prvi letnik rednega in izrednega študija. Na dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih sta na voljo 102 mesti manj kot lani. Največ mest, več kot 9000, je razpisala ljubljanska univerza. Univerza na Primorskem je na 29 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje razpisala skupno 1.558 mest. Univerza v Novi Gorici je razpisala 220 prostih študijskih mest.

Osnovno šolo letos zaključuje 17.684 učencev in učenk. Zadnji rok za oddajo prijavnic za vpis v prvi letnik srednjih šol za prihodnje šolsko leto je 2. april. Od skupno 23.702 razpisnih mest je za prihodnje šolsko leto v programih splošnih gimnazij na voljo 5800 mest, od tega v zasebnih šolah 476. V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo tehniška, umetniška in ekonomska gimnazija, je razpisanih 1334 mest. Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7134 mest.

Na nekaterih šolah se bodo začeli na novo izvajati nekateri programi, drugod bodo nekatere programe začeli izvajati ponovno po nekaj letih prekinitve. Na Biotehniški šoli Šolskega centra Nova Gorica bodo tako namesto programa Vrtnar začeli ponovno izvajati program Gospodar na podeželju. Nekateri programi se bodo v šolskem letu 2019/2020 izvajali tudi v vajeniški obliki. Mreža šol s tovrstno obliko izobraževanja se še vedno širi. Na Primorskem so vanj vključeni Šolski center Nova Gorica, Srednja šola Izola in Srednja Tehniška šola Koper.

Tudi letos bodo udeležencem informativnih dnevov pomagale dijaške in študentske organizacije. Brezplačen avtobus bo pripeljal iz Murske Sobote do Portoroža.


Najbolj brano