Ni vse zlato, kar se sveti

Ko so marca pred tremi leti odprli prenovljen naravni rezervat Škocjanski zatok, je bilo navdušenje izjemno. V arhitekturnem biroju Ravnikar Potokar so zasnovali objekte, ki so se s svojo leseno konstrukcijo in podobo, ki je posnemala trstičevje, nevpadljivo zlili z naravnim okoljem, kjer je moč opazovati kar 250 različnih vrst ptic.

Zatok je tako po dolgih desetletjih zapostavljenosti - že leta 1998 so ga zakonsko zaščitili in razglasili za naravni rezervat - končno zaživel kot izobraževalni center, prava mala učilnica v naravi. A so v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki upravlja to območje, kmalu ugotovili, da le ni vse zlato, kar se sveti. Za ličnim pročeljem novega centra za obiskovalce so tičale nepravilnosti, pomanjkljivosti in skrite napake v strojnih instalacijah, kar je bistveno omejilo uporabo prostorov, društvu pa povzročilo tudi poslovno škodo. Težave so občutili zaposleni in nenazadnje obiskovalci, ki so bili dobršen del leta prikrajšani za določeno ponudbo, društvo pa za izpad dobička, saj zaradi nevzdržnih razmer niso mogli oddajati prostorov, dogodke pa so morali odpovedovati. Ne gre pozabiti, da država zagotavlja denar za vzdrževanje rezervata, a mora svoj del prispevati tudi upravljalec z lastnimi prihodki.

Škoda, da smo priča novemu primeru, kjer je površna izvedba pustila grenak priokus v sicer izjemno pozitivni zgodbi.

V okoljskem ministrstvu niso stali križem rok in so izvajalca večkrat pozvali k odpravi napak ter ga opozarjali, da nastaja škoda. Ker odziva ni bilo, so najeli sodnega izvedenca, ki je ugotovil neskladnosti izvedenih del s projektom. Neodzivnost izvajalca in pingpong z obljubami je nato še kar trajal, dokler državi ni “počil film” in se je odločila za unovčitev bančne garancije ter rešitev težav v lastni režiji. Izvajalec se s takšno potezo ni strinjal in je ministrstvo tožil zaradi neupravičene unovčitve bančne garancije. Sodišče se še ni izreklo.

Ko beremo opis napak, kar ne moremo verjeti, kje vse se je varčevalo pri dobavi in nameščanju opreme in kakšne posledice je to pustilo na zgolj tri leta starem objektu. Dopuščamo, da ob tehničnem pregledu napake in pomanjkljivosti niso prišle do izraza, ker naprav še niso na polno zagnali. Pa vendar; škoda, da smo priča novemu primeru, kjer je površna izvedba pustila grenak priokus v sicer izjemno pozitivni zgodbi.


Preberite še


Najbolj brano