Z novimi vozili lažje do granat

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) severne Primorske niti v predprazničnem času ne sedijo križem rok. V minulih dneh so v Kromberku, Ajbi in na Bazari skupno odstranili 32 granat. Bogatejši pa so tudi za tri nova terenska vozila toyota hilux, ki jim odslej omogočajo boljše pogoje za delo.

V Kromberku so odstranili tudi 210 mm topovsko granato.  Foto: URSZR
V Kromberku so odstranili tudi 210 mm topovsko granato.  Foto: URSZR

NOVA GORICA > Po številu intervencij in količini odstranjenih granat je državna enota za varstvo pred NUS severne Primorske najbolj aktivna enota v Sloveniji. Letos so našteli že 225 intervencij, v katerih so skupno odstranili 1713 kosov granat, ki so tehtale skoraj sedem ton.

Prejšnji teden so na treh lokacijah v okolici Nove Gorice odstranili skupno 32 granat. V Kromberku pri pokopališču so na gradbišču odstranili osem granat v skupni teži 152 kilogramov. Med njimi so bile topovske granate kalibrov 210, 80 in 75 mm, dva topovska vžigalnika ter razbiti del topovske granate italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

225

intervencij je v letošnjem letu izvedla državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severne Primorske

V Ajbi pa so na granate naleteli domačini, ki so urejali in čistili obcestne jarke. Pripadniki enote so na varno do uničenja spravili 19 kosov NUS kalibrov 149, 80 in 75 mm. Skupaj so tehtali slabih 185 kilogramov. “Na Bazari pa smo iz varnostnih razlogov izvedli detekcijo terena pred začetkom gradbenih del za kolesarsko stezo. Za to se je odločila šempetrska občina, še preden so se gradbeni delavci lotili izkopa z gradbeno mehanizacijo. Njihovo odločitev pozdravljamo, saj smo odstranili pet granat manjših kalibrov,” je povedal poveljnik enote Darko Zonjič.

Delo severnoprimorske enote pa je odslej lažje, saj so v začetku prejšnjega tedna dobili tri nova terenska vozila toyota hilux s pripadajočo opremo. Z njimi se bodo enostavneje pripeljali na težje dostopne terene, kjer navadno odstranjujejo NUS.

Sicer pa je državna enota za varstvo pred NUS, ki je skupno dobila deset novih terenskih vozil, v tem letu posredovala več kot enkrat dnevno. “Kljub veliki časovni oddaljenosti od prisotnosti različnih vojsk na slovenskem ozemlju, je verjetnost, da naletimo na NUS, zelo velika,” pravi Igor Boh, strokovni sodelavec za varstvo pred NUS. Statistika njihovih posredovanj to tudi potrjuje, saj je letošnje število intervencij v Sloveniji že 467, v katerih so odstranili 3640 NUS, ki so skupaj tehtala osem ton. Pripadniki državne enote prirejajo tudi preventivne dejavnosti. S predavanji po šolah ter na drugih prireditvah mlade in odrasle osveščajo o nevarnostih NUS.


Najbolj brano