Streljali bodo z elektriko

Kar 14 let od nakupa prvih, ki so brez enega samega izstreljenega sunka končali v skladišču, bodo naši policisti v prihodnjih dneh končno dobili 20 sodobnih električnih paralizatorjev. Koliko jih bodo dobili primorski policisti, v tem trenutku še ni znano. Delovanje slehernega paralizatorja bodo posneli tudi s kamerami.

Elektrodi iz paralizatorja lahko dosežeta nasilneža na razdalji do 
4,6 metra, po njiju pa nato za največ pet sekund steče močan 
električni tok.
Elektrodi iz paralizatorja lahko dosežeta nasilneža na razdalji do 4,6 metra, po njiju pa nato za največ pet sekund steče močan električni tok. 

SLOVENIJA > “Začetek uporabe električnih paralizatorjev je predviden po izvedbi usposabljanja za policiste, kar glede na vse postopke pomeni prihodnje leto,” je tiskovna predstavnica policije Vesna Drole odgovorila na vprašanje, kdaj bodo policisti z električnim paralizatorjem prvič ustrelili nasilneža, ugrabitelja ali kakšnega drugega prestopnika, potrebnega hitrega obvladanja.

Slovenska policija je namreč s podjetjem Lab Commerce sklenila pogodbo o nakupu 20 kompletov električnih paralizatorjev in 60 kompletov osebnih kamer, s katerimi bodo policisti posneli postopke s kršitelji. Komplet paralizatorjev sestavlja sam paralizator taser X2 z vgrajeno kamero, 14 operativnih in osem šolskih kartuš, etui za nošnjo paralizatorja na pasu in etui za rezervno kartušo. Posel je vreden 129.686 evrov, od katerih paralizatorji stanejo 93.232 evrov, kamere pa 36.454 evrov.

Prvič kupili in spravili

Prve paralizatorje naj bi policija prejela prihodnji mesec, uporabljati pa naj bi jih začeli šele prihodnje leto, ko se bodo policisti z njimi spoznali in se naučili rokovati. Po zakonu o nalogah in pooblastilu policije smejo policisti uporabiti električni paralizator, če ne morejo drugače obvladati aktivnega upiranja, napada z orožjem in drugimi nevarnimi predmeti ali preprečiti samopoškodovanja, če obstaja neposredna nevarnost za nastanek hude telesne poškodbe ali hujše posledice za osebo.

Slovenska policija je 15 paralizatorjev kupila že leta 2004 in jih dala v roke pripadnikom specialne enote, vendar je notranja ministrica Katarina Kresal, ki je nasledila Janševega ministra Dragutina Mateja, paralizatorje umaknila iz uporabe, še preden so jih specialci sploh uporabili. Ti so danes zaradi starosti neuporabni. V javnosti se je takrat sprožila burna polemika, v kateri so nekateri izpostavljali škodljivost paralizatorjev in celo številne smrtne žrtve, ki jih je povzročila njihova uporaba, predvsem v ZDA.

Le dva strela

Paralizatorje naj bi zdaj dodelili ne samo pripadnikom specialne enote, ampak tudi drugim policistom, ki večinoma opravljajo interventne naloge. Ker imajo paralizatorji vgrajene avtomatske kamere, bodo te vsako njihovo uporabo posnele, tako da bodo policisti lahko s posnetki dokazovali njihovo upravičeno uporabo.

Paralizatorji taser X2 vsebujejo dve kartuši, ki omogočata dva zaporedna strela. Iz vsake kartuše se pri sprožitvi izstrelita dve elektrodi, ki se zapičita v nasilneža, električni tok, ki nato po žicah steče vanj, pa ga onesposobi.


Najbolj brano