Nova vežica, kmalu večje pokopališče

Namesto stare, majhne in neprimerne vežice v Hrpeljah so zgradili novo, ki bo nudila dostojno slovo od pokojnikov. Predvidoma do decembra bodo dokončali tudi širitev pokopališča.

Sodobno oblikovana mrliška vežica je  s svojo vpetostjo v okolje 
navdušila domačine. Foto: Helena Race
Sodobno oblikovana mrliška vežica je s svojo vpetostjo v okolje navdušila domačine. Foto: Helena Race

HRPELJE > Za mrliško vežico nenavadno veliko okno in še tri pokončna v poslovilnem prostoru so domačine, ki so si nov objekt pri pokopališču v Hrpeljah prvič ogledali konec prejšnjega tedna, nekoliko presenetili. A razgled na borov gozd, posnemanje dreves s kovinskimi lamelami na pročelju in vpetost vežice v naravo jim je všeč, so komentirali.

Sodobna mrliška vežica, ki sta jo oblikovali arhitektki Sonja Škodnik in Helena Eržen, je nadomestila star, majhen in nedostojen objekt, ki je bil prej ob pokopališču. Nova vežica ima na dobrih 100 kvadratnih metrih avlo, poslovilni del, majhno čajno kuhinjo in sanitarije. Zanjo je hrpeljsko-kozinska občina plačala 189.000 evrov.

Vežico sta blagoslovila župnik Niko Čuk in duhovnik Vid Premrl, trak pa sta prerezala županja Saša Likavec Svetelšek in Boris Novak, predsednik Agrarne skupnosti Hrpelje. Ta je priskrbela zemljišče, poleg tega pa omogočila zamenjavo zemljišča za širitev hrpeljskega pokopališča.

Na njem pokopavajo pokojne iz Hrpelj, s Kozine in okoliških vasi, postalo pa je premajhno. Projekt širitve sta pripravili Ana Pantelin in Manuela Varljen iz IB studia, dokončana pa bo predvidoma decembra. Obstoječi kamniti zid okoli pokopališča bodo ohranili, ob njem pa uredili še eno teraso in jo podprli s še enim zidom. Tako bodo pridobili približno 150 novih grobnih polj (enojnih in žarnih) ter prostor za raztros pepela. Občina bo za gradbena dela plačala 132.000 evrov.


Najbolj brano