Na lokalnih volitvah se bo v Izoli pomerilo do 19 strank in list

Svoje županske kandidate je do zdaj napovedalo devet izolskih strank in list. Do četrtka, ko je rok za vložitev kandidatur za letošnje lokalne volitve, pa se utegne pojaviti še kakšen. Gneča na izolskem predvolilnem prizorišču je precejšnja. Nekateri politični akterji pa se še v zadnjih dneh odločajo, kako - in ali sploh - bodo na volitvah nastopili.

V Izoli je značilno, da se na lokalnih volitvah spopade veliko kandidatov, letos še posebej.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
V Izoli je značilno, da se na lokalnih volitvah spopade veliko kandidatov, letos še posebej.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > “Menim, da bo letos na lokalnih volitvah precej zmede, saj ima kar nekaj list v svojem imenu Izolo,” ocenjuje Edi Grbec, ki je v preteklem mandatu v občinskem svetu zastopal listo Združeni za Izolo. Kot pravi, se znotraj liste še niso odločili, ali bodo na letošnjih lokalnih volitvah ponovno nastopili in ali bodo podprli katerega od županskih kandidatov. Ravnatelj koprske osnovne šole Anton Baloh je zanikal, da bo eden od županskih kandidatov v Izoli, saj naj bi ga po govoricah snubili za listo Slovenija za vedno, nad katero ima sicer roko koprski župan Boris Popovič. Kot je zapisal izolski tednik Mandrač, je 19 strank in list v Izoli rezerviralo predvolilna plakatna mesta, čeprav ni nujno, da jih bodo vse tudi koristile.

Med prvimi, ki so v Izoli oznanili svojo župansko kandidaturo, so Manca Vadnjal z listo Izola je naša, Evgenij Komljanec s podporo gibanja Ponosni na Izolo (uradno Liste Evgenija Komljanca za župana - PNI) in Danilo Markočič kot predstavnik Desusa. Vadnjalova, ki znotraj Splošne bolnišnica Izola skrbi za področje obravnave kršitev pacientovih pravic, in Markočič, trenutno upokojenec, sta bila v preteklem mandatu člana izolskega občinskega sveta, Vadnjalova pa ima tudi izkušnje s kandidaturo za županjo. Komljanec, ki mu lokalna politika prav tako ni tuja, a v zadnjih letih ni bil v njej aktiven, je večletni direktor izolskega zdravstvenega doma. Na volitvah ga bo podprla tudi izolska SMC, ki bo sicer nastopila s samostojno listo.

Pred slabim mesecem je boj za izolski županski stolček napovedal tudi upokojeni direktor koprske carinske uprave Milan Bogatič s podporo društva Izola prihodnosti in stranke NSi; slednja bo na volitvah sicer nastopila s svojo listo. Izolski odbor stranke Oljka je za županskega kandidata potrdil lokalnega podjetnika Vojka Ludvika, prav tako nekdanjega občinskega svetnika.Dario Madžarević, podjetnik in predsednik rokometnega kluba Izola, kandidira z Listo Izola 2030, zbral pa naj bi že več kot 800 podpisov podpore. Javnosti naj bi se predstavil danes.

Župansko kandidaturo je najavil tudi Aleksej Skok na listi SD, pri čemer predstavitev načrtuje v prihodnjih dneh, s podporo SDS bo na nastopil županski kandidat Mitja Kobal, Bojan Zadel pa bokandidiral na listi SLS. Ivan Marc je v imenu Liste Marjana Šarca dejal, da bodo sodelovali na volitvah za občinski svet, o podpori kateremu od županskih kandidatov pa bodo še premislili. Podobno so povedali tudi v SNS in Levici. V nekaterih izmed omenjenih strank se še usklajujejo glede imen. Čas imajo do četrtka do sedmih zvečer, ko lahko kandidaturo za letošnje volitve oddajo v občinski stavbi na Sončnem nabrežju 8.

Po naših informacijah bo le z listo za občinski svet nastopila tudi lista Mef in Izolani. O tem, kakšne načrte pa imata Stranka Andreja Čuša in Zeleni Slovenije ter Lista mladih Izole, ki naj bi prav tako rezervirali predvolilna plakatna mesta, pa nam niti neuradno ni uspelo preveriti, saj pristojnih nismo uspeli priklicati.


Najbolj brano