Dva jesenska meseca za orade in brancine

Ankaranski ribiči so se te dni postavili v prežo za ribami, ki se selijo proti severu. Čeprav se v mreže še nobena ni ujela, upanje ni ugasnilo, saj bo sezona ribolova trajala do konca novembra. In čeprav je letos Debeli rtič postal krajinski park, ribičev naravovarstvene omejitve ne motijo.

Ribiči so si v Krajinskem parku Debeli rtič izborili nekaj več ribiške 
svobode. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ribiči so si v Krajinskem parku Debeli rtič izborili nekaj več ribiške svobode. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ANKARAN > “Upoštevali so vse naše pripombe,” zatrjuje ankaranski ribič Denis Andrijoli. Ribiči so namreč letos na ankaransko občino naslovili nekaj pobud, ki bi jim omogočile lažje delo v krajinskem parku. “Oktobra in novembra lahko lovimo od enega metra globine in globlje. Ostale mesece pa lahko lovimo od globine petih metrov naprej,” o pomembnih spremembah, zaradi katerih jim bo lažje loviti orade, ovčice in brancine, spregovori Andrijoli.

Pred razglasitvijo Krajinskega parka Debeli rtič je ankaranska občina izpeljala zbor občanov, na katerem so prisotni tudi povedali, če jih kaj moti. Denis Andrijoli je že marca povedal, da bi ribiči radi imeli bolj proste roke, kot je uredba o krajinskem parku od njih pričakovala.

V Ankaranu so začeli ob razglasitvi Debelega rtiča za krajinski park ljudi nagovarjati, naj prispevajo svoj podpis za ohranjanje naravnih vrednot lokalnega pomena. Posamezniki se s podpisom zavežejo, da bodo postali zavezniki narave in si bodo prizadevali za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Med naravnimi vrednotami, ki jih velja ohraniti na območju krajinskega parka, so flišni rt, abrazijski spodmol, podvodni greben, park mladinskega zdraviliška, otoček avtohtonega hrastovega gozda, trstičje v zalivu Sv. Jerneja in sredozemski slani travnik. Zaveznikov je za zdaj nekaj čez 700.


Najbolj brano