Roker navdušil režiserja

Sinoči se je v Piranu pričel 9. Festival evropskega in mediteranskega filma. V Tartinijevem gledališču in Mediadomu Pyrhani so bo do sobote zvrstilo 23 brezplačnih projekcij kakovostnih filmov v produkciji 24 držav.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

PIRAN > Otvoritveno slovesnost v Tartinijevem gledališču je odprl domač glasbeni dokumentarec Pero Lovšin - Ti lahko, ki je danes prišel še v kinematografe.

A najprej je nastopil portretiranec - Peter Lovšin je izvrsten 20-minutni akustični nastop pričel sam s kitaro in naslovno pesmijo filma, lani objavljeno na albumu Območje medveda. Zatem se mu je pridružil klaviaturist Denis Horvat iz benda Hamo & Tribute 2 Love in skupaj sta presenetila s skoraj trideset let staro Drugi svet iz opusa Lovšinovih Sokolov. Sledila je uspešnica Sam en majhen poljub, med katero je solo kitaro igral Marc Kavaš iz Pankrtov. Legendarni bend je v sveži akustični preobleki zazvenel v sklepnih poslasticah - pri klasikah Adijo Ljubljana in Totalna revolucija je po drugi kitari udrihal Bogo Pretnar, član izvirne zasedbe Pankrtov iz ustanovnega leta 1977.

Jutri dve nagradi

Festival bo jutri ob 20. uri v Tartinijevem gledališču sklenila podelitev dveh nagrad. Žirija bo izbrala najboljšega med deseterico filmov v tekmovalnem programu in podelila še nagrado Vilka Filača za direktorja fotografije.

Mali akustični bend, ad hoc sestavljen za piranski festival, se je tako izkazal, da ga ne gre zanemariti ...

Veliki mojstri pri nas

“Uvertura z glasbeno legendo Lovšinom je bila perfektna! Ne vem, ali mlajši veste, kako dolgo je Pero že na sceni. Če se prav spomnim, so se kontinenti še skupaj držali, ko je šel na prvo turnejo,” je uvodni nagovor v maniri stand-upa začel predsednik festivalskega sveta Matjaž Javšnik. Pohvalil je sodelavce pri festivalu, gledalce pa povabil, da se pustijo brezplačno razvajati presežkom evropske filmografije, ki so nagrade prejeli na največjih festivalih, od Berlina in Benetk do Cannesa in Toronta, posneli pa so jih mojstri, kakršna sta Pawel Pawlikowski in Agnieszka Holland. “Delamo dobro, ljudje vidijo, da v program vlagamo veliko volje in ljubezni do filma,” je dejal Javšnik. Zadnji dokaz, da so na pravi poti: 64-letni režiser, producent in scenarist Fridrik Thor Fridriksson je v Piran priletel z Islandije in takoj zatem odletel na festival v Pusanu v Južni Koreji.

Piranski festival omogočata zlasti Občina Piran in Avditorij Portorož. Še zadnjič ga je odprl Peter Bossman in pred slovesom od županovanja izrazil upanje, da bo v filmskem mestu festival še dobrodošel.

Ni mu mar za oskarja

Nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu je župan izročil Islandcu, ki je kariero v zgodnjih osemdesetih letih začel z eksperimentalnimi in dokumentarnimi filmi. Leta 1987 je ustanovil Icelandic Film Corporation, ki je postala najpomembnejša islandska filmska produkcijska hiša.

“V otroštvu sem si želel igrati nogomet - ne za Islandijo, ampak za Zemljo v tekmi z vesoljci,” je zahvalni govor pričel Fridriksson. “In pozneje sem se trudil filme snemati tako, da bi nagovoril vesolje, ne le Evrope. Danes ugotavljam, da smo ljudje enaki, pa naj živimo kjerkoli na tem butastem planetu.”

Z drugim celovečercem Börn náttúrunnar (Otroka narave, 1991) je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film. V Piranu žal ne bo na ogled, je pa režiser zato postregel s spominom, kako mu je prijatelj, producent v Hollywoodu, svetoval, naj obišče tamkajšnjo slavno vedeževalko. “Povedala da mi bo, ali bom dobil oskarja. Ko sem izvedel, da zaračuna 3000 dolarjev, sem prijatelju rekel, naj kar pozabi. Pa je rekel, naj ne skrbim, da bo že on poravnal račun.”

In je res šel: “V sobici me je pričakala gospa in pričela pripovedovati mojo življenjsko zgodbo od otroštva naprej. Česa takega nisem pričakoval v butastem kraju, kot je Hollywood. Pojasnila je vse mogoče, tudi zakaj ne igram v nacionalni reprezentanci - ker sem si na smučanju poškodoval koleno. Prijatelj me je zatem zunaj vprašal, ali bom torej dobil oskarja. Ko sem odgovoril, da sem jo to pozabil vprašati, je šel k njej. Povedala mu je nekaj zelo lepega: 'Zanj niso oskarji, on verjame v druge stvari, ne v Hollywood in podobno. Nekaj pa lahko povem - svoj zadnji film bo dokončal pri 92 letih.”

Fridriksson se je nasmehnil, najbrž podobno kot pri tisti vedeževalki, in se zahvalil za piransko nagrado.

Ogledu glasbenega dokumentarca Pero Lovšin - Ti lahko v režiji Janija Severja je sledilo sproščeno druženje. Izvedeli smo, da se je islandski režiser navdušil nad našim rokerjem - besed v filmu ni razumel, a prevzela ga je glasba. Lovšina je ob uri slovesa povabil na Islandijo. 


Najbolj brano