Nekoč v Tomosovem bloku 90 garsonjer, v prihodnje 37 stanovanj

Pred dnevi je poslovna naveza podjetij CGP - Ing in Clipplus koprski občini poravnala 2,7 milijona evrov kupnine za Tomosov blok. Ko bodo stolpnico prenovili, bo tam na voljo 37 stanovanj s površino od 44 do 119 kvadratnih metrov. Zanje bo treba predvidoma odšteti med 2700 in 3300 evri po kvadratnem metru površine, v ceni pa bo že vključeno po eno parkirno mesto v bodoči garažni hiši.

Tomosov blok bo ohranil značilno rdečo barvo pročelja, dodali pa mu bodo jekleno konstrukcijo s senčili na južni fasadi.  Foto: Arhitektura 2211
Tomosov blok bo ohranil značilno rdečo barvo pročelja, dodali pa mu bodo jekleno konstrukcijo s senčili na južni fasadi.  Foto: Arhitektura 2211

KOPER > V blok so že vstopili delavci, ki so začeli z vzdrževalnimi deli, prvi stanovalci pa naj bi se vselili še pred prihodnjim poletjem, optimistično napoveduje direktor podjetja Clipplus Iztok Lampič. Pravi, da jih bo nepremičninski projekt “olajšal” za šest milijonov evrov.

Novo podobo Tomosove stolpnice je zasnoval Peter Cesar z ekipo biroja Arhitektura 2211. “Stanovanja bodo imela balkone ob južni fasadi. Zdajšnje premajhne balkone bomo povezali in jim dodali zgibna senčila. S tem bodo stanovalci pridobili več zunanjih površin, objekt pa nov, sodobnejši videz. Na severni strani bo gank, odprti pokriti hodnik, z dostopom do stanovanj,” pojasnjuje Lampič.

Nekoč blok za delavce v Tomosu

Desetnadstropni koprski nebotičnik, ki sicer ni na seznamu zaščitenih stavb, je projektiral arhitekt Edo Mihevc in se ga je oprijelo ime Tomosov blok. Zgradili so ga leta 1958 kot samski dom za delavce iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ki so jim ponujali zaposlitev v tovarni Tomos. V bloku je bilo sprva 90 garsonjer, ki so merile bodisi 19, 24 ali 32 kvadratnih metrov.

Pri obnovi bodo sledili projektnim pogojem in soglasju piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine. Obdržali bodo osnovne značilnosti objekta, med drugim rdečo barvo pročelja in dodali jekleno konstrukcijo s senčili na južni fasadi. Pročelje bodo izolirali s kameno volno in vgradili sodobno stavbno pohištvo s termoizolacijskimi stekli. “Zamenjali bomo vse inštalacije in vgradili kakovostne materiale in opremo, tako da bomo stanovalcem predali stanovanja v skladu z današnjimi standardi. Za ogrevanje bo poskrbljeno s toplotno črpalko in nizkoenergetskimi radiatorji, namestili bomo nove tlake za zvočno izolacijo stanovanj, dodatno bomo objekt statično ojačali,” našteva Lampič.

V bloku bo 15 apartmajev (s 30, 40 ali 65 kvadratnimi metri površine) in 22 stanovanj (s 65, 75 ali 119 kvadratnimi metri površine). V prvih treh etažah bodo ohranili prvotno tlorisno zasnovo manjših stanovanj, v višjih etažah pa so predvideli rušitev predelnih sten in sodobno tlorisno zasnovo večjih stanovanj. Največje in najlepše bo stanovanje s kar 156 kvadratnimi metri veliko teraso na strehi bloka.

V pritličju bo javni program. Med drugim razmišljajo o Tomosovem muzeju in manjši kavarni. V kleti so za stanovalce predvideli skupno pralnico in veliko garažo za kolesa in motorje, medtem ko bodo lahko avtomobile parkirali na 40 lastniških parkirnih mestih bližnji garaži, ki jo morajo še zgraditi na Muzejskem trgu.

“Trenutno se pripravljamo na uradni začetek prodaje stanovanj, zbiramo pa rezervacije. Tujcev zaenkrat ni med interesenti,” pravi Lampič. Dokončnega cenika za stanovanja še nimajo na voljo, vendar naj bi se cene gibale med 2700 in 3300 evri po kvadratnem metru stanovanja. V ceno bo že všteto po eno parkirno mesto na stanovanje v bližnji garažni hiši, za več parkirnih mest pa si bodo morali bodoči stanovalci priskrbeti abonmaje. Po novi gradbeni zakonodaji investitorji za dela, ki so jih predvideli v objektu, ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. So pa ta dokument morali dobiti za namestitev senčil na južni strani bloka, ker se to šteje kot poseg v objekt.


Najbolj brano