Še en kraški šampion

Kraški ovčar Primus Miliruj je na svetovnem tekmovanju v Amsterdamu osvojil naslov svetovnega prvaka in tako postal šampion. Leto in tri mesece star kraški ovčar tako že stopa po poteh šampionske mame Mili.

Damijana Lisjak skupaj s Primusom Milirujem na podelitvi 
nagrad v Amsterdamu. Foto: Družina Lisjak
Damijana Lisjak skupaj s Primusom Milirujem na podelitvi nagrad v Amsterdamu. Foto: Družina Lisjak

KOPRIVA > “Zelo smo ponosni na Primusa Miliruja, ki je na svetovnem prvenstvu v Amsterdamu zmagal in tako osvojil šampionski naslov,” je povedal lastnik in velik ljubitelj kraških ovčarjev Davorin Lisjak iz Koprive.

Pometel s konkurenco

To pa ni edini šampion v družini. Že Primusova mama Mila je zmagala na številnih tekmovanjih in je večkratna šampionka. Lisjakovi iz Koprive se tako lahko pohvalijo s kar dvema šampionoma kraških ovčarjev, ki sta edini tak par v Sloveniji.

Uspeh je še toliko večji, pove Davorin, ker je Primus Miliruj kljub mladosti tekmoval v kategoriji z odraslimi samci. “V času tekmovanja je bil star le 15 mesecev in tri dni. Ko je samec star 15 mesecev, lahko tekmuje v vmesni ali odprti kategoriji. Mi smo se odločili za drugo, bolj konkurenčno kategorijo. Očitno je bila to prava odločitev, saj je s konkurenco pometel in postal najmlajši svetovni prvak,” je pojasnil lastnik in dodal: “Zmagal je z lahkoto, kar dokazuje, da smo vzreditelji kraških ovčarjev v Slovenji še vedno en korak pred drugimi.”

Širijo znanje o kraških ovčarjih

Lisjakovi so pse pasme kraški ovčar vzljubili pred dobrimi štirimi leti, ko je k njim prišla takrat tri mesece stara Mili. Kar ni težko, saj so prepričani, da se v kraškega ovčarja zaljubiš, ko ga spoznaš.

Zato si družina prizadeva, da bi lastnosti te edine slovenske avtohtone pasme psov prepoznali tudi drugi Kraševci in Slovenci.


Najbolj brano