Druženje ob filmskem ustvarjanju

Ta teden v Novi Gorici biva in se na področju filma izobražuje 30 mladih iz Slovenije, Italije in s Poljske. Udeleženci 7. mednarodnega mladinskega filmskega tabora z mentorji razvijajo svoje ideje za scenarije, ki jih bodo prenesli na “filmski trak”. Jutri zvečer bodo sedem kratkih filmov predstavili v veliki sejni dvorani novogoriške mestne hiše.

Na taboru ustvarja 30 mladih filmskih navdušencev. Foto: Jure Batagelj
Na taboru ustvarja 30 mladih filmskih navdušencev. Foto: Jure Batagelj

NOV GORICA > Udeleženci že tradicionalnega mednarodnega mladinskega filmskega tabora, ki ga organizira Ustanova Silvana Furlana v sodelovanju s Kinoateljejem in ob podpori Mestne občine Nova Gorica, te dni na različnih lokacijah v Novi Gorici snemajo kratke filme, ki jih bodo predstavili na zaključnem večeru jutri ob 20. uri v veliki sejni dvorani novogoriške mestne hiše. S taborom se jutri zaključuje tudi projekt natečaja Mlado mesto naš utrip, ki so ga prireditelji zasnovali minulo leto ob 70-letnici Nove Gorice. S plaketami in nagradami bodo razveselil najboljše udeležence.

V mestu brez kina

Ustanova Silvana Furlana že več let na Goriškem razvija filmsko kulturo. Predvsem stavijo na mlade, ki jim idej za sedmo umetnost ne zmanjka. “Ko si otrok, si 'a priori' talentiran. To so otroci, ki so talentirani,” je trideseterico mladih, starih od deset do 18 let, označil režiser in scenarist Miroslav Mandić, ki jih usmerja in jim svetuje pri razvoju scenarija. “Mentorji slalomiramo z mladimi do cilja in jih usmerjamo levo in desno, da uberejo pravo pot pri pripravi scenarija in snemanju filma,” je še dejal. Nenavadno pa se mu je zdelo, da v takem mestu nimamo kina. “Včeraj sem želel otroke peljati v kino, a jih nisem mogel, ker ga nimate,” je apeliral na občino. Podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin mu je zagotovila, da je ureditev kina v mestu na prednostnem seznamu občinskih ureditev.

Udeleženci prinesejo zgodbe

Pisana druščina udeležencev iz treh držav ustvarja pod vodstvom mladih goriških mentorjev, študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRTF) ljubljanske univerze in Akademije umetnosti novogoriške univerze. To so Neli Maraž, Fabris Šulin, Leo Černic, Matjaž Ščurek, Urban Košir, Giuliano de Paolis in Sandra Jovanovski.

Koordinatorica programa Mateja Zorn je razkrila, da se mladi pri pripravi scenarijev za filme veliko sprašujejo o odnosu med otroki in starši. “Vse se zgodi na podlagi udeležencev. Oni prinesejo zgodbe,” je povedala in pojasnila, da bosta letos dva filma animirana, eden pa bo imel zametke dokumentarnega filma. “Eksperimentiramo v žanrih, a najbolj zaželeni so igrani filmi,” je dodala.

Predsednica Ustanove Silvana Furlana Miranda Brataševec ni skrivala navdušenja nad tem, da se vedno več mladih odloča za udeležbo na taboru, ki so ga letos podaljšali še za en dan, častni konzul Republike Poljske Nedjan Brataševec pa se je zahvalil občin za posluh pri organizaciji ter sponzorjem.


Najbolj brano