V galeriji Insula razstavljajo Rok Zelenko, Tina Hofman in Marcus Fernando

Vse tisto, kar se dogaja, preden umetnik svoje delo pokaže na razstavi, je očem javnosti običajno skrito. Na postavitvi Delavnica ustvarjalnega duha v galeriji Insula pa umetniški sodelavci iz Grožnjana Rok Zelenko, Marcus Fernando in Tina Hofman, občinstvu odpirajo vrata v atelje in odkrivajo ustvarjalni proces.

Na razstavi v galeriji Insula vpogled v umetnikov atelje in 
nastajanje umetniškega dela odpirajo (z leve) Marcus Fernando, 
Tina Hofman in Rok Zelenko, ob njih kustos Dejan Mehmedovič.  Foto: Maksimiljana Ipavec
Na razstavi v galeriji Insula vpogled v umetnikov atelje in nastajanje umetniškega dela odpirajo (z leve) Marcus Fernando, Tina Hofman in Rok Zelenko, ob njih kustos Dejan Mehmedovič.  Foto: Maksimiljana Ipavec

IZOLA > “Sprehodi se skozi um umetnika. Raziskuj po delavnici njegove ustvarjalne podzavesti in spremljaj umetniške procese, ki tvorijo nastanek slike od skice pa do končanega dela; podobo, ki se spreminja iz trenutka v trenutek, glede na razpoloženje, osvetlitev in namen obeh - umetnika in modela.” Tako gledalca na razstavo v galeriji Insula vabijo slovenski slikar, britanski fotograf in hrvaška igralka. Rok Zelenko, Marcus Fernando in Tina Hofman so se spoznali pred osmimi leti v Grožnjanu, kjer tudi nastajajo njihovi skupni projekti.

Na postavitvi Delavnica ustvarjalnega duha segledalec sreča s kupom skic, raztresenih po tleh, nedokončanimi slikami, prislonjenimi na steno ali čakajočimi na stojalu in tistimi, ki že končane visijo z zidu, fotografijami, prek katerih dobi vtis o odnosu med umetniki in tem, kako nastaja umetniško delo, praznimi okvirji ... Skratka: v galeriji tokrat lahko pokuka tja, kamor običajno ne more - v umetnikov ustvarjalni proces in prostor, kjer svoje zamisli uresničuje. “Da se lotimo tega projekta, smo se odločili, ker danes prevladuje miselnost, da moraš pokazati nekaj dokončanega, da se ne smeš odkriti, da ne smeš biti ranljiv in da mora vse izgledati popolno. To mi gre malo na živce. Ker sem našel ustvarjalna partnerja, ki razmišljata podobno, smo se odločili, da atelje prenesemo v galerijo,” pojasni akademski slikar Rok Zelenko.Razstav ne dojema kot začetek nečesa, ampak kot konec: “Bistvo našega dela je vse tisto, kar se dogaja pred tem.”

“Ta razstava je malce nenavadna, saj gledalcu predstavlja umetnikov atelje, ki je nekaj posebnega, saj gre za delovni prostor, kjer nastajajo ideje,” meni kustos Dejan Mehmedovič. In poudarja, da je atelje, kakršen je predstavljen na Delavnici ustvarjalnega duha, neke vrste reminiscenca oziroma ostanek preteklosti. “Koncept ateljeja, kot ga vidimo na razstavi, izvira iz 19. stoletja. Lepo je predstavljen na monumentalni in zelo skrivnostni sliki Gustava Courbeta Umetnikov atelje iz leta 1855, ki je polna alegorij. Ideja takšnega delovnega prostora umetnika obstaja in kljub drugačnim pristopom k umetnosti živi še danes, čeprav izgublja svojo vlogo. Sodobna umetnost je namreč vezana na digitalni in virtualni svet,” razmišlja kustos in dodaja, da razstavo, ki bo v galeriji Insula na ogled do 22. avgusta, razume kot nostalgičen pogled na tisto dejavnost, za katero upa, da ne bo nikoli izumrla, čeprav jo počasi veliko avtorjev zapušča.

Delavnica ustvarjalnega duha gledalcu ponudi dragocen vpogled in ga opomni na staro modrost, ki jo v pogosto norem ritmu vsakdanjika prepogosto pozabimo - pomembna pot, ne cilj. Oziroma z besedami Roka Zelenka: “Glavna zabava je ustvarjanje, ne pa razstavljanje.”


Najbolj brano