Policista med lovom trčila in se poškodovala

Poškodovana policijska avta, dva policista v bolnišnici in pobegli neznanec je rezultat divjega lova za tujcem, ki je koprskim policistom včeraj zjutraj bežal od Župančičev do Kopra. Ko so ga tik pred Koprom namreč blokirali, je zbežal peš, nato pa v Šalari naletel na prižgan avto. Policista, ki sta ga zasledovala, pa sta s policijskim kombijem trčila in se poškodovala.

Med lovom na ubežnika sta policista trčila z marico in se hudo 
poškodovala. Foto: PU Koper
Med lovom na ubežnika sta policista trčila z marico in se hudo poškodovala. Foto: PU Koper

KOPER > Divji lov se je začel včeraj ob treh ponoči v dolini reke Dragonje ob vasi Župančiči. Koprski policisti, ki so tam varovali mejo s Hrvaško, so opazili, da se jim približuje črna škoda superb poljskih oznak, in voznika ustavili. Voznik je policistoma brez pomislekov pokazal svojo osebno izkaznico. Ker pa sta posumila, da bi lahko bila ponarejena, sta ga prosila še za vozniško dovoljenje. Neznani voznik se je napotil nazaj do svojega avta, skočil vanj in sunkovito speljal.

Z veliko hitrostjo je zapeljal proti Župančičem, policisti pa so pospešili za njim in poklicali okrepitve. Voznik škode je policistom uspešno zbežal od Župančičev do Marezig oziroma Babičev in se nato po glavni cesti spustil proti Vanganelu. Tam ga je opazila druga policijska patrulja, postavila blokado in ga skušala ustaviti. Namesto da bi ustavil, pa je voznik namenoma zapeljal proti policijskemu vozilu in skušal povoziti policista.

Ta se je rešil tako, da je odskočil, voznik pa je s svojo škodo trčil v policijski avto. Nato je namesto po glavni cesti proti Kopru zavil na cesto proti Tribanu in še naprej bežal pred policisti. Za njim sta se takrat pognala policista s policijskim kombijem, vendar se je tujec požvižgal tudi na njuno sireno in luči. Očitno je bila ozka tribanska cesta prevelik zalogaj za policijsko marico in tako sta policista trčila ter se poškodovala.

Imel neverjetno srečo

Dva kilometra naprej je tik pred koprskim pokopališčem ubežnika z blokado čakala že tretja patrulja. Ta blokada je bila očitno postavljena odlično, tako da je ubežnik ni mogel prebiti, ampak je zapeljal na dvorišče bližnje hiše in tam rahlo trčil v zid.

V naslednjem hipu je skočil iz avta in zbežal peš proti Šalari. Za njim so stekli tudi policisti, vendar se jim je ubežnik uspel izmuzniti v objem noči. Na kraj je v nekaj minutah prihitel tudi policist s psom, ki je “potegnil” za neznancem, vendar ga vseeno niso našli.

“Kmalu so ugotovili, da je storilec 200 metrov od zadnje blokade v Šalari naletel na vozilo v pogonu. Lastnik je vozilo zapustil za nekaj trenutkov, ker je odšel po stvari v hišo. Ubežnik se je usedel v avto in odpeljal,” je povedal Damjan Sever s koprske policijske uprave. Ko so to ugotovili, so postavili blokade na širšem območju in o dogajanju obvestili italijanske kolege, vendar neznanca do včeraj popoldne še niso ujeli.

Vozil ukraden avto in kazal tujo osebno

“Po do zdaj zbranih dokazih utemeljeno sumimo, da je storilec državljan ene od držav Evropske unije. Trenutno še vedno potekajo vsa kriminalistična opravila, da bi osebo izsledili in prijeli. Moški je vozil na Poljskem ukraden avto, med begom pa je ogrožal zdravje in življenja policistov,” je poudaril Sever in dodal, da so bili sumi policistov prve patrulje pravilni. Osebna izkaznica, s katero se je izkazal, namreč ni bila njegova.

Če ga bodo odkrili, bodo voznika ovadili zaradi tatvine vozila in odvzema vozila ter preprečitve uradnega dejanja. V škodi superb bodo verjetno našli tudi njegove DNK in druge sledi, vprašanje pa je, če je njegov DNK že v bazi podatkov. Policista sta po nesreči s kombijem pristala v bolnišnici; eden ima zlomljeno nogo in nalomljena rebra, drugi pa toži za bolečinami v rokah. “Ponovo se je izkazala požrtvovalnost policistov in odločenost izvesti nalogo, ne glede na nevarnosti, ki so jim dnevno izpostavljeni,” je poudaril Sever.


Najbolj brano