Morile naj bi okoliščine

Ni prvič, da v Vrtojbici, ki v tem obdobju mestoma spominja na obcestni jarek, tako nizka vodostaj in pretok ima, poginejo ribe. Ta teden jih je naenkrat poginilo za okoli 30 kilogramov, kar naj se ne bi zgodilo zaradi česa nevarnega v potoku. Velja pa opozorilo, da lahko življu škodi zajemanje vode.

Za ribe naj bi bila usodna nizek pretok in pretopla voda v 
Vrtojbici. Foto: Arhiv CZ Šempeter - Vrtojba
Za ribe naj bi bila usodna nizek pretok in pretopla voda v Vrtojbici. Foto: Arhiv CZ Šempeter - Vrtojba

VRTOJBA > “Dosti drugega niti ne moremo narediti, razen da opozarjamo,” se poveljnik civilne zaščite (CZ) Občine Šempeter-Vrtojba Stanislav Črvič zdi vdan v usodo ob vprašanju, kaj sme ta služba narediti ob nesrečah, kakršna se je v ponedeljek popoldne zgodila v strugi Vrtojbice pri naselju Čuklje. Poginile so ribe, v glavnem kleni in belice, ribiči in pripadniki CZ so jih iz vode pobrali za približno 30 kilogramov. Zgodilo se je na širšem delu struge, kjer je potok zelo plitev in se je voda v vročini močno segrela. “Nismo merili temperature, a verjamem, da je segla nad 30 stopinj Cezija,” je ocenil poveljnik CZ. Gasilcem je naročil, naj v potok spustijo polno avtocisterno sveže vode.

Nihče naj ne bi v potok spustil ničesar nevarnega. Pogin naj bi bil posledica spleta nesrečnih okoliščin. Črvič je pojasnil, da je “ribam v plitvi in pretopli vodi zmanjkalo kisika.” Kar se nekaterim pri tem zdi nenavadno je, da so živali poginile samo na enem kraku potoka, dolgem okoli sto metrov, na drugih pa ne, čeprav so po značilnostih podobni prvemu.

Po podatkih policije bo sume ovrgla analiza vzorcev, odvzetih v Vrtojbici pri Čukljah. Črvič pa razlaga, da je že po izkušnjah mogoče reči, kaj se je zgodilo. In res pogini rib v Vrtojbici v tem obdobju leta niso redkost. Kisika naj bi bilo v vodi manj tudi zato, ker v strugi potoka ni tako narejenih pregrad, da bi se voda na njih mešala. Povrh vsega pa nizek pretok nižajo še tisti, ki v potoku zajemajo vodo za zalivanje vrtov. Kot pravi Črvič, se to dogaja zlasti pri šempetrski bolnišnici.

Zato je CZ prek radia objavila opozorilo, naj se vode iz potoka ne zajema. Glede na rezultate analiz vode bo policija podala ali poročilo pristojnemu državnemu tožilstvu ali kazensko ovadbo.


Najbolj brano