Ultra uspeh Izolana: do Triglava peš v manj kot 32 urah

Ultra tekaču in novinarju iz Izole Mitji Volčanšku je uspelo nepredstavljivo. V petek ob 6. uri zjutraj se je s plaže na izolskem Svetilniku odpravil peš proti Triglavu. Za pot, ki jo je nameraval opraviti v 48 urah, je potreboval manj kot 32 ur. Najvišji slovenski vršac je osvojil v soboto ob 13.43.

Mitja Volčanšek: “Zadovoljstvo nad doseženim je tolikšno, da vsi 
slabi občutki kar zbledijo.” Foto: FPA
Mitja Volčanšek: “Zadovoljstvo nad doseženim je tolikšno, da vsi slabi občutki kar zbledijo.” Foto: FPA

IZOLA > “Uživancija? Ne in ja. Po določenem številu ur, kilometrov in višincev, ko ne veš več, kaj bi spravil vase, bi se gotovo raje znašel na kakšni plaži z mrzlim pivom v roki. Je pa zadovoljstvo nad doseženim tolikšno, da vsi slabi občutki kar zbledijo. Kot po spominu zdaj citiram Emila Zatopka, moraš osvojiti umetnost uživanja v trpljenju!” je Mitja Volčanšek danes, še vedno poln vtisov po zaključku svojega zadnjega ultramaratonskega izziva, zapisal na svojem facebook profilu.

Že leto dni je razmišljal, kako bi povezal domači kraj, Izolo, s Triglavom, ki ga ob lepem vremenu vidi z obale, sedaj pa se je vse izšlo, tako časovno kot organizacijsko. Zadal si je cilj, da pot prehodi oziroma preteče v 48 urah, a je ocenjeval, da mu bo uspelo v še krajšem času.

Iz Izole je Volčanšek, sicer dopisnik Slovenske tiskovne agencije, krenil v petek ob 6. uri zjutraj. Brez večjih postankov se je podal mimo Socerba, Nanosa, Idrije in Cerknega proti Bohinju, kjer je začel glavni del vzpona do Aljaževega stolpa. Prvi del poti, do Senožeč, ga je pospremil njegov tekaški kolega Simon Hrvatin. Vso pot do cilja, prvi del v avtu, nato peš, pa ga je spremljal prijatelj Marko Vidmar.

“Šele ko si na poti, se zaveš, česa si se pravzaprav lotil. Na koncu je iz Izole do Aljaževega stolpa zneslo skoraj 180 kilometrov. Bili so trenutki, ko je letelo - še zdaj mi ni jasno, da sem v komaj dobrih osmih urah prišel iz Izole do Abrama. Bila so nenadejana odkritja - pot med Črnim vrhom in Idrijo prek Idrijskega loga morate obiskati, se ustaviti na kakšnem travniku in zadihati tisti zrak. Bile so tudi težave z nočno orientacijo proti Poreznu, pa neskončna pot iz Bohinja do Vodnikovega doma ...” je Volčanšek opisal, kaj je doživljal na poti.

Ta ekstremni podvig mu je služil tudi kot podlaga za jesenski izziv, ko se bo v ameriški zvezni državi Utah udeležil gorskega teka na 100 milj oziroma 160 kilometrov. Nekaj izkušenj s takšnimi napori že ima: leta 2016 je v 22 urah pretekel 100 milj oziroma 160 kilometrov dolg gorski ultra maraton v Koloradu (ZDA), leto kasneje je na 24-urnem teku po Atenah pretekel 205 kilometrov in še bi lahko naštevali. “Tečem zase, iz čistega veselja, saj pri teku neizmerno uživam. V človekovi naravi pa je, da si postavlja vedno nove izzive, zato tudi sam preizkušam lastne meje,” nam je pojasnil, preden se je v petek odpravil na pot.


Najbolj brano