Rdeči križ mora tri milijone za Arijo na Debelem rtiču plačati še enkrat

Rdeči križ Slovenije (RKS) mora del denarja za gradnjo Hotela Arija v Ankaranu, ki ga je že plačal glavnemu izvajalcu Vegradu, zaradi izgubljenih tožb ponovno plačati še njegovim podizvajalcem. Zato mora najeti dodatni kredit v višini tri milijone evrov. Prejeto ponudbo banke je obravnaval glavni odbor RKS.

V RKS poudarjajo, da so se znašli v nezavidljivi, težko rešljivi in krivični situaciji, ker morajo del denarja, ki so ga za Arijo že plačali 
Vegradu, zdaj plačati še Vegradovim podizvajalcem, ki so dobili tožbe. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V RKS poudarjajo, da so se znašli v nezavidljivi, težko rešljivi in krivični situaciji, ker morajo del denarja, ki so ga za Arijo že plačali Vegradu, zdaj plačati še Vegradovim podizvajalcem, ki so dobili tožbe. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ANKARAN > Prav tako je glavni odbor RKS na ponedeljkovi izredni seji obravnaval odziv vlade na navedeno problematiko. Ta je zadevo poslala v proučitev pristojnemu ministrstvu, ki naj bi v 20 dneh pripravilo gradivo za sejo vlade v zvezi s tem.

V RKS so znova pojasnili, da so po gradnji Hotela Arija na Debelem rtiču podizvajalci Vegrada v letu 2010 proti RKS vložili trinajst tožb za plačilo zneskov, ki jih je RKS že plačal glavnemu izvajalcu Vegradu. “Sodišče je v posamičnih pravdah večkrat in različno odločalo, zato vsi postopki še niso zaključeni,” pravijo v RKS.

Je pa sodišče v največjem zahtevku podizvajalca odločilo v škodo RKS. Na RKS ocenjujejo, da je sodišče tako odločilo zaradi marca letos sprejete avtentične razlage obligacijskega zakonika o tem. Zato mora RKS podizvajalcu plačati 1,41 milijona evrov. “Zaradi takšnih odločitev se je RKS znašel v nezavidljivi, težko rešljivi in krivični situaciji, ko mora del sredstev, ki jih je že plačal, plačati ponovno. Skupno bo tako z naslova izgubljenih tožb RKS moral podizvajalcem dodatno plačati znesek v višini tri milijone evrov,” so zapisali.

RKS kljub opisanemu položaju še vedno skrbi za normalen potek njegovih aktivnosti, so zatrdili. Tako skrbi za organizacijo in izvedbo krvodajalskih akcij, tečajev prve pomoči, je pripravljen na ukrepanje ob naravnih nesrečah in tako kot že vrsto let številnim socialno ogroženim otrokom in starejšim omogoča letovanja na morju. Socialno šibkim pomaga v obliki prehranskih paketov in druge materialne pomoči, med drugim v pripravi na novo šolsko leto zbira šolske potrebščine za socialno ogrožene otroke, so še zapisali v RKS.


Najbolj brano