Naposled zasluženi pogoji

Postojna je dobila sodoben gasilsko-reševalni center na 3000 kvadratnih metrih, prenovljeno in večjo urgenco ter heliport. Sliši se, sploh za majhno mesto, nadstandardno, a dejansko gre za vzpostavljanje pogojev, kakršne si službe, ki so se s svojo dobro usposobljenostjo in hitro odzivnostjo že večkrat izkazale pri reševanju v najzahtevnejših primerih, končno zaslužijo.

Enota nujne medicinske pomoči je na prenovo prostorov, ki so bili doslej v veliki meri takšni kot ob izgradnji zdravstvenega doma pred več kot 30 leti, čakala več kot desetletje. Urgentnih pacientov v reševalno vozilo zdaj ne bodo več nalagali na dežju in mrazu. Na račun nove male operacijske dvorane, kjer bodo storitve izvajali različni specialisti, pa se jim ne bo treba že za vsak poseg odpraviti v Ljubljano ali Izolo. Kar je tudi trend v svetu. In če bi v našem sistemu vsi sledili logiki, da čim več stvari opravimo na primarni ravni, bi bile tudi čakalne vrste na sekundarni krajše.

S pristajališčem dobesedno pred vrati pa se bo morda tudi zdravstveno osebje odločilo za kakšen klic helikopterja več.

Še mnogo dlje so na ustrezne pogoje čakali gasilci, zato ne čudi, da preselitev v nov gasilsko-reševalni center opisujejo kot zgodovinsko.

Urejen heliport pa bo v prvi vrsti namenjen prevozom novorojenčkov iz postojnske porodnišnice, pa tudi drugim prevozom helikopterske nujne medicinske pomoči. Helikopterji so sicer že doslej pristajali na bližnjem travniku ali letališču, z urejenim pristajališčem dobesedno pred vrati pa se bo morda tudi zdravstveno osebje, v primeru indikacij, odločilo za kakšen klic helikopterja več. Naložbe presegajo občinski interes, a jih je v celoti ali večinsko financirala občina, le obrambno ministrstvo je dodalo tisto, kar je tako ali tako dolžno plačati na račun Počka, kjer postojnski gasilci, mimogrede, posredujejo skoraj vsak drugi dan. Postojnske enote so glede na križiščno lego ob avtocesti, železnici in vojaškem vadišču namreč širšega pomena. Prav zato je bila Postojna opredeljena tudi kot verjetna lokacija za tretjo bazo helikopterske nujne medicinske pomoči. Stroka že dolgo opozarja na nujnost vzpostavitve mreže, po kateri bi bilo celotno ozemlje države enakomerno pokrito, rešenih življenj pa več, a z ministrstva za zdravje tudi o tem ni nobenih besed.


Preberite še


Najbolj brano