Na tednu kitare v Postojni tudi zvezdniška imena

Postojna ta teden gosti 7. Mednarodni festival kitare, ki mojstrske tečaje in predavanja za mlade kitariste združuje s koncerti vrhunskih klasičnih kitaristov. Kot edini tovrstni festival v Sloveniji priteguje poznavalsko občinstvo, prava posebnost v množici poletnih kulturnih dogodkov pa je tudi v Postojni, kjer želi s svojo butičnostjo tudi domači publiki ponuditi “nekaj več”.

Mladega, a resnega in suverenega kitarista Erazma Izidorja 
Grafenauerja je občinstvo v polnem atriju Inštituta za raziskovanje 
krasa nagradilo s prepričljivimi aplavzi.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Mladega, a resnega in suverenega kitarista Erazma Izidorja Grafenauerja je občinstvo v polnem atriju Inštituta za raziskovanje krasa nagradilo s prepričljivimi aplavzi.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Festival, ki poteka v organizaciji društva Kitarza, Glasbene šole Postojna in Občine Postojna, je v nedeljo zvečer odprl koncert mladega, nadarjenega kitarista Erazma Izidorja Grafenaureja, ki je po besedah umetniškega vodje festivala Antona Črnuglja “eden najboljših kitaristov, kar smo jih kdaj imeli v Sloveniji”. Sinoči pa sta nastopili Maja Vrbnjak, prvonagrajenka državnega tekmovanja v najvišji kategoriji, ter Emma Schützmann, nagrajenka mednarodnega tekmovanja v Monheimu, saj želi festival podpirati tudi šele razvijajoče se mlade kitariste in prispevati k njihovemu mednarodnemu povezovanju.

Drevi bo v cerkvi sv. Štefana koncertiral francoski kitarist Gabriel Bianco, eden v zadnjih letih najbolj prepoznavnih klasičnih kitaristov in zelo iskan gost festivalov, ki s svojimi koncerti navdušuje strokovno in širše občinstvo po vsem svetu.

Komorna igra bo pripadla Weimarskemu kitarskemu kvartetu, ki bo nastopil v sredo zvečer. Članica kvarteta je tudi naša kitaristka Karmen Štendler.

V četrtek se bo slovenskemu občinstvu prvič predstavil tudi kitarist Oman Kaminsky iz Mehike, ki je znan kot najuspešnejši tekmovalec na mednarodnih tekmovanjih.

Zvezdnica letošnjega festivala pa bo španska kitaristka Margarita Escarpa, ki sodi v sam vrhu mednarodne kitarske scene. Redno sodeluje na najpomembnejših festivalih Evrope, Azije in Amerike, njene koncerte pa zaznamujejo “čarobnost in karizma”. Poleg tega je tudi znana in cenjena učiteljica kitare. V dvorani Glasbene šole bo nastopila v petek zvečer. Festival bo v soboto tradicionalno sklenil zaključni koncert izbranih udeležencev.

Umetniški vodja pravi, da vsakokratne goste festivala, ki je največji glasbeni dogodek za klasično kitaro v Sloveniji, izbira tako, da bi bil program kakovosten in raznovrsten ter da bi zadovoljil strokovno občinstvo, hkrati pa bi ga približal tudi domačemu občinstvu. “Zato želimo biti tudi nekoliko poučni in v to okolje prinesti kakovostne vsebine,” poudarja Črnugelj, ki se sicer zaveda, da bi bil v večjih mestih festival nemara odmevnejši, a to ni edini cilj. “Želimo si, da ljudje koncerte sprejmejo kot priložnost, kot nekakšno kulturno injekcijo in uvod v večje klasične koncerte.” Vstop na vse koncerte je zato prost, nižja vstopnina bo le za petkov koncert. Poleg domačih obiskovalcev, turistov in udeležencev poletne šole, ki jih je okrog 50, pa se festivala udeležuje tudi vse več poznavalcev in ljubiteljev klasične kitare tudi iz drugih krajev.


Najbolj brano