Salto in afriška poroka

Najbrž izven Urugvaja le malokdo pozna prašno provincialno mesto Salto, toda prav tam sta se v razmaku treh tednov pred 31 leti rodila Luis Suarez in Edinson Cavani, čigar poškodba spravlja v obup celotno državo pred današnjim prvim četrtfinalnim obračunom s Francijo.

Urugvajci so se tudi z vratarskim  prispevkom Luisa Suareza (na 
vrhu) prebili v polfinale svetovnega prvenstva pred osmimi leti. 
Jim lahko uspe tudi v Rusiji? Foto: HENRY ROMERO
Urugvajci so se tudi z vratarskim prispevkom Luisa Suareza (na vrhu) prebili v polfinale svetovnega prvenstva pred osmimi leti. Jim lahko uspe tudi v Rusiji? Foto: HENRY ROMERO

RUSIJA > S tremi in pol milijoni prebivalcev je Urugvaj pač tako majhen, da se morajo poti številnih nogometnih mojstrov križati, vendar pa je Salto vseeno fenomen. V prestolnici Montevideu živi približno polovica Urugvajcev, Salto pa je drugo največje mesto, a premore zgolj kakšnih 100.000 duš. Kljub temu se je tam rodil ključni mož generacije svetovnih prvakov iz leta 1930. Jose Andrade (njegov nečak Victor Andrade je sodeloval pri znamenitem “Maracanazu”, ko so 20 let kasneje drugič osvojili mundial), ter Pedro Rocha, ravno tako udeleženec štirih svetovnih prvenstev (SP) med letoma 1962 in 1974.

Na začetku leta 1987 sta se v Saltu v razmaku treh tednov rodila tudi sedanja zvezdnika Luis Suarez in Edinson Cavani. Oba sta odraščala v nogometnih družinah, kjer je imela žoga prednost pred kruhom, zato se je Suarezova družina preselila v Montevideo, ko mu je bilo zgolj sedem let. V boju za boljše življenje se je družina pričela krhati, zato sta se starša čez dve leti ločila, Luisito pa je z mamo živel v neuglednih četrtih Montevidea okoli avtobusne postaje Tres Cruces, kjer se je na ozkih dvoriščih naučil izogibati močnejšim tekmecem.

Fanatičnost in hitrost

Največji urugvajski adut bo težko prevedljiva besedna zveza “garra charua”, ki bi jo lahko prevedli kot nekakšno mešanico gorenjske trme, nemške nepopustljivosti in dalmatinskega dišpeta, pomeni pa fanatično borbenost, ki od nekdaj krasi selekcijo s severnega dela La Plate. Če Cavani ne bo pripravljen, naj bi ga zamenjal Cristhian Stuani ali dodatni vezist, Francozi pa nimajo nobenih kadrovskih težav, saj sta povsem nared tudi Djibril Sidibe in Benjamin Mendy, ki sta vlekla lažji poškodbi. Trikolori so v lepotici prvenstva proti Argentini nakazali izjemen napadalni potencial, ampak “Urusi” jim zagotovo ne bodo puščali odprte avtoceste po vzoru sosedov. Na papirju so galski petelini favoriti, ravno to pa je položaj, ki ga imajo “celeste” najraje.

Oče proti očetu

Suarezov prvi trener je bil stric Sergio, oče Rodolfo pa je kot ostri branilec pogosto tepel napadalca sosednjega kluba Luisa Cavanija - seveda “Matadorjevega” očeta. Za razliko od nemirnega Luisa je Edi Cavani blaga duša, ki je kot otrok najraje pomagal ranjenim pticam ter še vedno vsako leto najde zatočišče v rodnem Saltu med prijatelji in družino. Na družbeni lestvici so bili njegovi morda za klin više, kljub temu pa mu starši niso mogli privoščiti šolskega izleta po Urugvaju. Med sošolci pa je bil tako priljubljen, da so ti od vrat do vrat prodajali testenine ter zbrali dovolj denarja tudi zanj.

Kot običajno ob pomembnih reprezentančnih tekmah bo v državici med Brazilijo in Argentino danes spet šole prost dan, pred četrtfinalom s Francijo pa celoten Urugvaj trepeta zavoljo poškodbe Cavanija, ki naj bi bojda imel polovične možnosti za nastop.

Nogomet in spet nogomet

Največja nevarnost za betonsko obrambo Južnoameričanov bo razigrani francoski najstnik Kylian Mbappe, ki mu je bila žoga ravno tako položena v zibelko. Če so “Urusi” nogometno blazni, kaj reči za družino Mbappe? Oče Wilfried, nigerijsko-kamerunskih korenin, se je po prihodu v Francijo bojda tudi zavoljo državljanstva poročil z alžirsko rokometašico Fajzo Lamari. Poleg 19-letnega Kyliana ter sedem let mlajšega Ethana pa je nogometaš še njun polbrat Jires Kembo-Ekoko, ki trenutno nastopa za turški Bursaspor in je sin reprezentanta Zaira s SP 1974 Kemba Ube Kemba.

Mbappe je zablestel pri Monacu, zadnje leto pa je za vrtoglavo vsoto že igral v Parizu, kjer si prav s Cavanijem delita slačilnico v PSG. Menda mu je Matador zelo naklonjen, toda na nevtralnem igrišču v Rusiji zagotovo ne bo milosti in prijateljstva.


Najbolj brano