Violončelista sta pritegnila 13.000 ljudi

Petkov koncert violončelistov Luke Šulića in Stjepana Hauserja, svetu znanih kot 2Cellos, je minil v več presežkih. V Koper je privabil kar 13.000 poslušalcev vseh generacij iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Velja za enega največjih in najbolj obiskanih glasbenih dogodkov slovenske Istre, ki si ga bo večina zapomnila po mojstrsko odigranih filmskih in rock uspešnicah.

Oboževalci glasbenega dvojca so uživali tako ob glasbi kakor tudi ob  bogati in umetniško  dovršeni 
svetlobi ter  pirotehniki. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Oboževalci glasbenega dvojca so uživali tako ob glasbi kakor tudi ob bogati in umetniško dovršeni svetlobi ter pirotehniki. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Slovensko-hrvaški dvojec 2Cellos je v petek v Kopru poskrbel za glasbeno poslastico na prostem, ki je bila pravšnja uvertura v brezskrbno poletje.

FOTOGALERIJA: Koncert 2Cellos napolnil Koper

Poletni koncert pod zvezdami

Samo za to priložnost so organizatorji Koda Events in Vigna Pr prvič zgradili poletno areno na parkirišču ob stadionu Bonifika z velikim parterjem s sedišči, tribunami in stojišči. Za svojo odločitev so prireditelji poželi veliko pohval, nekaj slabe volje med obiskovalci pa so povzročile postavitve sedišč. “V parterju C smo morali nekaj vrst premakniti zaradi varnostnih razlogov, ki so bili za nas zelo pomemben segment tega koncerta. Zato smo zelo veseli, da je 13.000 ljudi varno odšlo domov,” pravi organizator Danijel Koradin. Novogoričanka je imela karte za stojišča, zato je vedela, da ne bo imela direktnega pogleda na nastopajoče, vseeno pa jo je motil velik pano z ekranom na sredini parterja, ki je zakrival pogled na oder. “Podobno kot večji koncerti po svetu je imel tudi ta več mešalnih miz,” je med drugim še pojasnil Koradin. Koprčanka, ki je sedela v drugi polovici osrednjega parterja, pa je bila nad dogodkom navdušena: “Glede na naša sedišča sem že vnaprej pričakovala, da ne bom veliko videla na oder, ampak to ni vplivalo na doživetje koncerta, ki je bil vrhunski.”

Filmska in rock glasba z dušo

Sicer pa je imela v petek zvečer v Kopru glavno beseda glasba. Še preden sta violončelista svetovnega slovesa prijela za svoja loka in navdušila z ubranimi melodijami, so zbrano množico v poletni areni na prostem ogrevali glasbeniki iz zasedbe Swing Deal ter vokalistka in pianistka Anya.

Kar 24 je bilo glasbenih uspešnic, ki sta jih zatem nanizala Šulić in Hauser. Predstavila sta največje uspešnice, s katerimi sta zaznamovala svojo dolgoletno uspešno kariero. Seveda na odru nista bila sama. V prvem delu sta si ga delila z Zagrebškimi solisti, ki so poskrbeli za prefinjene melodije izbrane filmske glasbe. Glasba iz filmov Titanik, Boter, Rain Man, Gladiator in drugih je zaigrala na “prave note” nostalgije in poslušalcev ni pustila ravnodušnih.

V drugem delu, kjer so glavno “besedo” imele rock'n'roll uspešnice znanih glasbenih zasedb, pa je do izraza prišel njun stalni spremljevalec Dušan Kranjc. Mladi bobnar tvori z violončelistoma unikatno glasbeno trojico, ki drugih instrumentov za izvajanje rock uspešnic sploh ne potrebuje. Glasba skupine AC/DC je bila kar štirikrat na repertoarju (Thunderstruck, You Shook Me All Night Long, Highway to Hell, Back in Black), manjkale pa niso niti zimzelene Smells Like Teen Spirit (Nirvana), Satisfaction (The Rolling Stones), The Trooper (Iron Maiden), With or Without You (U2), Welcome to the Jungle (Guns n' Roses) in sodobnejše Despacito (Luis Fonsi) ter Wake Me Up (Avicii). Obiskovalci so v tem delu navdušeno plesali in peli.

Evropsko turnejo zaključujeta doma

Luka Šulič in Stjepan Hauser sta vnovič dokazala, da sta mojstra svojega poklica, zadovoljni obrazi in komentarji obiskovalcev koncerta pa so to le še potrjevali. Poleg dovršene glasbe so lahko uživali tudi v soju bogate in umetniško domišljenega svetlobnega ter pirotehničnega parka.

Svetovna zvezdnika sta s koncertom v Kopru napovedala vrnitev v Slovenijo po razprodanih koncertih na najbolj prestižnih svetovnih odrih, kot so Royal Albert Hall, Radio City Music Hall, Red Rocks in številni drugi. Marca sta nastopila v Zagrebu, Splitu in Sarajevu, sledila pa je kanadska in evropska turneja The Score, ki jo bosta sklenila s koncertom v Mariboru. Ta bo 15. septembra na Snežnem stadionu pod Pohorjem.


Najbolj brano