Lokve - primorska Rogla

Na Lokvah je bila minule dni na pripravah ekipa nogometašev Gorice. Zavod za šport je začel urejati igrišče v dolinci, novi najemniki objekta v središču kraja so z odzivom obiskovalcev zadovoljni in so fazi nakupa objekta. V času, ko je v dolini vse bolj vroče, so Lokve vse bolj mikavne.

Nogometaši Gorice so za kondicijske priprave pred novo sezono 
izbrali Lokve.
Nogometaši Gorice so za kondicijske priprave pred novo sezono izbrali Lokve. 

LOKVE > Ko je termometer v Novi Gorici kazal slabih 32 stopinj Celzija, je bilo na Lokvah 22 stopinj. Vse do septembra bo ta temperaturna razlika glavni razlog za obisk kraja v osrčju Trnovskega gozda. Spremembo okolja in ugodne klimatske razmere so izkoristili nogometaši Gorice. Člani ekipe, vključno s strokovnim timom, so bili na Lokvah na kondicijskih pripravah. Nastanjeni so bili v gostinsko-nastanitvenem objektu Gostilna sredi kraja, deloma pa pri zasebnem ponudniku nočitvenih kapacitet.

“Moj vtis je, da so bili nogometaši zadovoljni in prijetno presenečeni. Za priprave se zanimajo tudi ostali goriški klubi. Pogovarjamo se z nogometnimi klubi iz Mirna, Bilj, Brd, v prihodnje računamo tudi na ekipe iz ajdovskega konca,” je povedal Gregor Veličkov, eden od najemnikov objekta iz družbe Trafic. Lokal so vzeli v najem 20. decembra lani. Do 20. aprila, ko so ga odprli, so ga ogrevali, da ne bi propadel, in urejali.

Bolj kot je v dolini vroče, večji je obisk

“Bolj kot je v dolini vroče, več obiskovalcev imamo. Prihajali so iz goriških šol, tu imajo rojstnodnevne zabave. Konec minulega tedna smo imeli v gosteh okrog 200 ljudi, saj je pri nas zaključek šolskega leta praznovala Osnovna šola Čepovan,” je še pojasnil. V poletni sezoni imajo odprto vsak dan.

“Ljudje so zadovoljni. In se vračajo. S prijatelji. Do nas prihajajo samo pozitivne kritike,” je še omenil. Na voljo imajo dobrih 20 ležišč, po potrebi pa so povezani tudi z ostalimi okoliškimi sobodajalci. Dobro sodelujejo tudi s kmeti in ostalimi turističnimi delavci. Domačini so jih dobro sprejeli.

V tem tednu naj bi poskusno uvedli izposojo koles in električnih koles. Če se bo to prijelo, bodo poskrbeli za stalno ponudbo. Po odprtju jih je pozitivno presenetil dober obisk slovenskih gostov, a tudi Italijani, po tradiciji najboljši gostje, ponovno odkrivajo Lokve.

Najemniki v nakup lokala

Družba Trafic je bila tudi najboljši ponudnik za nakup lokala, saj v njem vidi potencial. Kupnino morajo poravnati do avgusta.

“Objekt je v slabem stanju. Potreben je večje obnove. Urejamo ga že, odkar smo ga najeli, in s tem smo imeli že nemalo stroškov,” je še povedal Veličkov. Po njegovem mnenju bi bilo treba za še boljšo ponudbo urediti kolesarske poti, tako kot so to že začeli urejati v ajdovski občini, pa tudi sprehajalne poti. “Moja skrita želja je, da bi mestni svetniki potrdili predlog o ureditvi manjšega smučišča vse do vrha vzpetine, “ je sklenil.

Pred dnevi so začeli na Lokvah urejati tudi nogometno igrišče v dolinci. Mestni svetniki so namreč ob rebalansu proračuna sprejeli pobudo svetnika Simona Rosiča, da se za to nameni 25.000 evrov. Kot je povedal Uroš Jug, direktor novogoriškega zavoda za šport, ki je zadolžen za to, so delavci začeli tudi s postavljanjem lovilnih mrež za goloma, v jeseni pa je predvideno še dodajanje približno 60 kubičnih metrov zemlje, saj je plast zemlje ponekod debela le centimeter.

Če je dobro za Tino Maze ...

Kupili so tudi gole, tako da bo igrišče, ko bo zaključeno, uporabno za priprave, treninge in manjše turnirje za mlajše selekcije.

“Absolutno verjamem, da bi lahko bile Lokve primorska Rogla. Andrea Massi, ki pri pripravi Tine Maze za tekmovalno sezono ni dopuščal niti milimetra za spodrsljaj, je delal na Lokvah, tu pripravljal Tino za vrhunske rezultate,” je še pojasnil Rosič, o urejanju igrišča pa je povedal, da je to prvi manjši korak, za katerega upa, da mu bodo sledili večji.

Na zadnji seji mestnega sveta je Rosič v imenu Goriške.si, kjer vodi skupino za šport in turizem, župana pozval, naj skupaj z ajdovskim županom in goriškimi predstavniki v državnem zboru in svetu sklene strateško zavezništvo, ki se bo zavzelo za asfaltacijo oziroma adaptacijo nekaterih odsekov državnih cest za potrebe razvoja turizma, med katerimi so tudi cestne povezave proti Lokvam.


Komentar novinarja

Nace Novak

Kjer je volja, je pot

Lokve postanejo dvakrat na leto zelo aktualne. Pred začetkom smučarske in pred začetkom poletne sezone, vmes pa živi kraj skupaj s prebivalci v miru in samozadostno svoj življenjski ritem. Poletna sezona je tu. Temperature v dolini postajajo težko znosne, v kraju v osrčju Trnovske planote in v okolici pa je sveže in prijetno, kot “na drugem planetu”, kar vleče gor “dolinarje” od blizu in daleč. Letos ni nič drugače, so pa nekoliko drugačne razmere na Lokvah. Obstoječim turističnim ponudnikom ...

Preberi več

Najbolj brano