Čipkaricam v čast

Otvoritev bogatih razstav čipk otrok črnovrškega oddelka Čipkarske šole in tamkajšnje sekcije društva klekljaric idrijske čipke so pospremili z bogatim kulturnim programom. V petek pa se bo v Idriji začel 37. festival idrijske čipke, ki bo do nedelje postregel s kar 40 dogodki. Posvečen bo klekljaricam omenjenega društva.

    Andra Jereb ob svojih čipkah na črnovrški razstavi Andrine 
čipkaste sanje. Foto: Saša Dragoš
Andra Jereb ob svojih čipkah na črnovrški razstavi Andrine čipkaste sanje. Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH, IDRIJA > Andrine čipkaste sanje so v petek odprto razstavo črnovrško-godoviških čipkaric poimenovali po avtorici vseh vzorcev za unikatne čipke in klekljarici največjega števila razstavljenih čipk Andri Jereb. Z njo se je predstavilo še 15 klekljaric. Vsem čipkaricam marljivega Društva klekljaric idrijske čipke pa bo posvečen festival in največji praznik čipk, ki med petkom in nedeljo obeta kar 40 dogodkov. Med njimi deset razstav čipk - od hrvaškega Splita do ruskega Vologda.

Sanje se najraje potepajo med cvetjem

K prelepim, tehnično zahtevnim čipkam, ki jih je Jerebova zastavila v klasični belini in mavrici barv, so svojo razstavo dodali še otroci tamkajšnjega oddelka Čipkarske šole. Ker z mentoricama Anko Jamšek in Stano Frelih že dolgo izstopajo s kakovostjo klekljanja, so ponovno presenetili s pestrim naborom raznovrstnih čipk. Andro Jereb sanje najpogosteje vodijo med cvetje. Med njimi ne manjka nageljnov in sorodnih motivov, ki veljajo za narodne in pridejo do izraza sklekljani v širokem risu. Take čipke pa naj bi veljale za slovenske. “Neumnost. Rože imam res zelo rada in prav tako klekljanje. Tako smo v Idriji klekljali od nekdaj in jaz nesporno rišem in klekljam idrijsko čipko,” je bila prepričana Jerebova. Pritrdila ji je skupina žirovskih čipkaric, ki se je v Črni Vrh pripeljala na ogled Andrinih sanj rekoč, da se na neumnosti, ki so jih skonstruirali etnologi s pomočjo ministrstva za kulturo, ne gre ozirati. Čipke so tehnološko nedeljive in “vedno izraz trdega dela, spretnosti, srčne lepote za lepšanje okolij in vseh, ki čipke in delo čipkaric cenijo,” so pristavile.

10 razstav čipk in 30 dogodkov prinaša letošnji čipkarski festival.

Čipkarice le dobile mesto v proračunu

Festival idrijske čipke, ki se bo v petek uradno začel s slovesnostjo Muze nad Idrijo, ki jo je zasnoval domači skladatelj Aldo Kumar, bo končno posvečen čipkaricam. Društvo klekljaric, s sekcijami po vsej občini, je letos dopolnilo 15 let. Z nedavno prerazporeditvijo proračuna je kot društvo v javnem interesu naposled le dobilo 8000 evrov za svoje delo. Razstava od Črte do čipke bo na festivalu prinesla pregled 15 letnih namenskih razstav za festival in sodelovanja z Naravoslovnotehniško fakulteto, s katero so razvijale čipko.

Namensko za letošnji festival pa so pripravile razstavo Lepotica in zver. Vseh razstav čipk bo kar deset, ob njih pa še 30 kulturno zabavnih in kulinaričnih dogodkov. Vrhunec festivala bo kot običajno državno tekmovanje v klekljanju otrok in odraslih v nedeljo dopoldne.


Najbolj brano