“Traktor terja čas in stroške, a na stroške pozabim”

“Traktor terja čas in stroške, a na stroške pozabim,” je povedal Bojan Pisk iz Pečin na traktorskem zboru, ki so ga letos že tretjič zapored pripravili v Dutovljah. Zanimanje za srečanje iz leta v leto narašča, letos se ga je udeležilo kar 133 ljubiteljev teh posebnih jeklenih konjičkov.

Tako se je 133 traktorjev v lepem vremenu odpravilo na panoramsko vožnjo po Krasu. Foto: Boštjan Volk
Tako se je 133 traktorjev v lepem vremenu odpravilo na panoramsko vožnjo po Krasu. Foto: Boštjan Volk

DUTOVLJE > Dutovlje so minulo soboto gostile traktoriste iz Dolenje Trebuše, Ilirske Bistrice, Gorških Brd in z vsega Krasa. Po blagoslovu traktorjev in traktoristov, ki ga je izpeljal dutovski duhovnik Bogdan Špacapan, se je 133 traktorjev s prav toliko traktoristi in še 60 sopotniki odpeljalo na panoramsko vožnjo proti Krajni vasi, nato po poti Marije Terezije proti Krepljam ter skozi Godnje nazaj v Dutovlje. Za prijetno vzdušje in glasbo je med vožnjo skrbela skupina Zvita Feltna Barik.

Na vožnjo se je podal tudi 63-letni Bojan Pisk iz Pečin. S svojim nedavno obnovljenim traktorjem Fiat 411 R je skupaj s sedmimi sovozniki na prikolici zastopal Dolenjo Trebušo. ”V Dutovljah je lepo, enkratno. Lepo je, da poleg našega zbora v Trebuši obstaja še kateri,” je povedal. Njegov Fiat je že malce v letih, vendar se mu starost sploh ne pozna. “Traktor je star 55 let, vendar ga redno obnavljam in servisiram. To seveda vzame čas in stroške, a na stroške pozabim,” je pristavil.

V spremljevalnem programu so obiskovalci lahko videli tudi starodobnike iz divaškega društva Ballila ter sejem nove in rabljene kmetijske mehanizacije. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše obiskovalce, ki so imeli na voljo traktorski poligon.

Predsednik društva Kraški traktorski zbor Jure Kariž in vodja prireditve Erik Dibitonto sta bila s tretjo izvedbo zbora zadovoljna: “Všeč nam je, da dogodek raste, vsako leto je več sodelujočih. Prvo leto je bilo 64 traktoristov, drugo 113, letos pa kar 133. Med njimi se najde tudi kakšna predstavnica nežnejšega spola,” sta povedala.


Najbolj brano