Vroča železa na Troji

Danes se s posamičnimi kvalifikacijami v Pragi začenja tekmovalni del evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah. Slovenija ima že po običaju precej vročih želez v ognju, ali jih bo unovčila, pa bo znano jutri in v nedeljo, ko bodo po nastopih na progi Troja delili medalje.

Naslov z lanskega evropskega prvenstva v Tacnu bodo letos 
branile slovenske kajakašice z Uršo Kragelj (levo). Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Naslov z lanskega evropskega prvenstva v Tacnu bodo letos branile slovenske kajakašice z Uršo Kragelj (levo). Foto: Kajakaška zveza Slovenije

PRAGA > Ko imaš v ekipi tekmovalce kova Petra Kauzerja in Benjamina Savška, je rezultatska letvica vselej postavljena zelo visoko. Tako je tudi pred evropskim prvenstvom (EP) v Pragi. Odličja v nepredvidljivih slalomskih razpletih sicer še zdaleč niso samoumevna, kar je denimo potrdilo tudi lansko prvenstvo stare celine v Tacnu. Na domačih brzicah se je Kauzerju in Savšku tako kot preostalim slovenskim čolnom v posamični konkurenci uvrstitev na zmagovalne stopničke izmuznila, a sta prekaljena asa vse skupaj z obrestmi nadomestila v nadaljevanju sezone, še posebej na svetovnem prvenstvu (SP), ki bo tudi letošnji tekmovalni vrhunec. Na sporedu bo šele konec septembra v Riu, dotlej pa so še skoraj štirje meseci, med katerimi se bo zvrstilo pet tekem svetovnega pokala.

Prva postaja v Pragi

EP v Pragi je torej le prva sezonska postaja, v kateri bosta tako 35-letni Kauzer kot štiri leta mlajši Savšek dobila prve primerjave s konkurenco, na preizkusu pa bo vložek v pripravljalnem obdobju. Tudi materialni. Kauzer je denimo zamenjal proizvajalca opreme, kar naj bi mu omogočilo še drznejše prehode med vratci oziroma krajše linije s svojim kajakom. Na progo v Pragi, ki je sicer redno v programu mednarodne kajakaške zveze, ga vežejo mešani občutki. Med najboljšo trojico se je zavihtel le enkrat, lani je na tekmi svetovnega pokala v polfinalu sicer postavil najboljši čas, a so sodniki odločili, da je izpustil vrata, vrhunska uvrstitev pa je zaradi kazenskega pribitka 50 sekund splavala po vodi. “Troja se mi gotovo ni zamerila. Cilji so vedno visoki, v tem primeru pa to pomeni, da Čehom, ki progo poznajo kot lastni žep, pokvarimo domačo veselico,” je povedal Kauzer.

Spored EP

> danes: kvalifikacije v vseh posamičnih kategorijah.

> jutri: polfinale in finale posamično ter ekipne tekme za kajakaše, kanuistke in dvojce.

> nedelja: polfinale in finale posamično ter ekipne tekme za kanuiste in kajakašice.

Precej lepše spomine na Prago ima Savšek. Lanski svetovni prvak med kanuisti se je tu kar petkrat zavihtel na zmagovalni oder tekem svetovnega pokala, leta 2013 pa je osvojil tudi bron na svetovnem prvenstvu. “Naravnan sem pozitivno, upam, da mi bo tudi na progi čoln lepo stekel. Pred prvo tekmo sezone sem povsem osredotočen na svoje veslanje, ki ga želim stopnjevati vse do Ria,” je glavni cilj že izpostavil Savšek, ki bo s Kauzerjem glavni kandidat za slovensko odličje med posamezniki.

Solkanski aduti

Močna aduta v 12-članski slovenski tekmovalni odpravi sta tudi kanuist Luka Božič in kajakašica Urša Kragelj. Člana Soških elektrarn se lahko pohvalita z vrsto odličij s prvenstev stare celine. Kragljeva ima pri 30 letih za sabo veliko tekmovalnih izkušenj in tudi dve medalji v posamični konkurenci. Obe je osvojila v češki soseščini, na Slovaškem. Leta 2010 je bila bronasta v Bratislavi, šest let kasneje pa srebrna v Liptovskem Mikulašu. Lani je zbirko dopolnila z zlatim ekipnim odličjem, ki se ga je pred štirimi leti na Dunaju že veselil tudi Božič. Lani so bili kanuisti v moštveni tekmi srebrni, komplet pa je odprl z bronom leta 2013 v Krakovu. Božič si po nizu uspehov med dvojci nadvse želi, da bi pri 27 letih naredil korak proti vrhunskosti tudi med posamezniki.

Oven prvak, Žnidarčič peti

Na svetovnem prvenstvu v spustu v Švici so razdelili prve komplete medalj. Niz uspehov slovenskih tekmovalcev se nadaljuje. Nov svetovni prvak v klasičnem spustu med kajakaši je postal Simon Oven. Član Soških elektrarn Nejc Žnidarčič (KK Soške elektrarne) je osvojil peto mesto. Danes bodo na sporedu še ekipne tekme v klasičnem spustu.

Novinec na velikih tekmovanjih v absolutni konkurenci, Niko Testen, je seveda v drugačnem položaju. V zaostreni kajakaški konkurenci bi bil lep uspeh, če bi potrdil občuten napredek, ki ga je mlajši član solkanskega kluba kazal na letošnjih treningih in preglednih tekmah. Kanuistka Nina Bizjak ima že nekaj več izkušenj v absolutni konkurenci, v prvi vrsti pa se članica Soških elektrarn bržkone nadeja, da bo dosegla potrebno stanovitnost na progi in s tem morda prebila tudi polfinalni mejnik.


Najbolj brano