Neznosna lahkost osvajanja

Nogometaši madridskega Reala še naprej pišejo zgodovino. V Kijevu so po zmagi s 3:1 nad Liverpoolom trinajstič dvignili lovoriko v elitnem klubskem tekmovanju. Sobotni finale lige prvakov so zaznamovale atraktivne poteze, a tudi neverjetne napake.

 Foto: STA
Foto: STA

KIJEV > Po videnem na olimpijskem stadionu v ukrajinski prestolnici je morda jasno, zakaj selektor svetovnih prvakov Joachim Löw ni uvrstil vratarja Liverpoola Lorisa Kariusa niti na seznam reprezentančnih kandidatov, ki bodo v Rusiji od 14. junija do 15. julija branili lovoriko. Nemški čuvaj mreže si je v finalu v razmaku dobre pol ure privoščil dve napaki, eno bolj neverjetno od druge. Prvič je na začetku drugega polčasa obdaril Karima Benzemaja, ki je na začetku meseca že izkoristil hud spodrsljaj Bayernovega vratarja Svena Ulreicha in Realu utrl pot do finala. Nič čudnega torej, da utegne Löw v Rusijo popeljati tudi Manuela Neuerja, ki v letošnji sezoni praktično ni branil. Najbrž bo tudi trener Liverpoola Jürgen Klopp po sobotnem večeru začel razmišljati o novih vratarskih rešitvah.

Bale v senci Ronalda

Kariusu, ki mu kot tragični figuri v finalni komediji zmešnjav gotovo ni bilo do smeha, je pripadlo tudi zadnje dejanje. Drugo darilo je izkoristil Gareth Bale, ki se je naposled izkazal za Realovega junaka in zmagovitega aduta Zinedina Zidana. Tudi v letošnji sezoni pogosto poškodovani Valižan je tekmo začel na klopi, po izenačenju Sadia Maneja pa je iz obrata dosegel zadetek vseh zadetkov, podobno kot Cristiano Ronaldo v četrtfinalu lige prvakov proti Juventusu.

13

lovorik v elitnem klubskem tekmovanju je osvojil Real. Sledi mu Milan s sedmimi.

Strelska statistika 33-letnega Portugalca je tako kot na polfinalnih soočenjih z Bayernom tudi v finalu proti Liverpoolu ostala prazna, a je najboljši strelec v zgodovini lige prvakov po koncu tekme vseeno zasenčil Bala. Ronaldo je namignil, da je nemara napočil čas za slovo od Reala. Morda pa je bilo vse skupaj le signal predsedniku kluba Florentinu Perezu, da si zasluži denarno povišico.

Kakorkoli, Ronaldo z izjemo (velike) lepotne napake, da ni zabil gola v finalu, ne more biti nezadovoljen z razvojem dogodkov in razpletom, potem ko je osvojil še peto ligo prvakov, četrto v dresu Reala. Kaj bi šele na drugi strani moral reči Mohamed Salah. Najbolj vroč napadalec letošnje sezone je v finalu na igrišču prebil le pol ure, kolikor je trajala obetavnejša podoba Liverpoola. Z Egipčanom je opravil kdo drug kot Sergio Ramos. Če kapetanu Reala v finalu ne uspe zabiti odločilnih zadetkov, zaustavi ključnega nogometaša nasprotne ekipe. Zlepa ali zgrda. Salaha je spravil na tla s prijemom, ki je ostal v dobršni meri skrit tudi glavnemu sodniku Miloradu Mažiću. Srb v finalu sicer ni imel pretežkega dela, a Ramos se je izmazal brez kartona.

Kraljeva dinastija

Na drugi strani pa se je nesrečni Salah zaradi posledic padca, pri katerem si je poškodoval ključnico, pošteno zbal tudi za svoj nastop na svetovnem prvenstvu. Okrevanje bo domnevno trajalo tri tedne, kar pomeni, da bi lahko pomagal reprezentanci, vprašanje je le kakšen bo njegov učinek. Med osmoljenci kijevskega večera je bil tudi Dani Carvajal. Španski reprezentant se je tako kot pred dvema letoma in evropskim prvenstvom poškodoval v finalu lige prvakov in igrišče zapustil v solzah žalosti, ki so se po koncu tekme utrnile tudi navijačem Liverpoola.

Na drugi strani je neznosna lahkost osvajanja lige prvakov - četrta v zadnjih petih letih - pri Realu povzročila, da niti ni bilo pretiranega slavja ob številnih mejnikih, ki jih podira kraljeva dinastija, kot je dosežke zadnjega madridskega obdobja označil Luka Modrić. Real, ki je lani kot prvi uspel ubraniti lovoriko v ligi prvakov, je letos s tretjim zaporednim naslovom postavil rekord, ki ga bo težko preseči. Zadnji, ki je povezal tri naslove v najmočnejšem evropskem tekmovanju, je bil Bayern v obdobju 1974-76, a to so bili drugi (nogometni) časi. Tudi v nekdanjem pokalu državnih prvakov pa nikomur ni uspel trenerski dosežek Zidana. Francoz se je vpisal v zgodovino s tremi zaporednimi naslovi v najbolj čislanem tekmovanju.


Najbolj brano