Šolarji so dobili pravi čebelnjak

Sežanski šolarji so se včeraj razveselili čisto pravega čebelnjaka. Potem ko so lani na šoli uvedli čebelarski krožek, niso pa imeli čebelnjaka, so zdaj s pomočjo donatorjev, pridnih hišnikov in ustvarjalnih učenk dobili lepo domovanje za čebelje družine.

V majhnem, a pestrem šolskem ekovrtu so sežanski šolarji včeraj dobili še pravi čebelnjak 
(pobarvan rumeno, v desnem kotu vrta).   Foto: Boštjan Volk
V majhnem, a pestrem šolskem ekovrtu so sežanski šolarji včeraj dobili še pravi čebelnjak (pobarvan rumeno, v desnem kotu vrta).  Foto: Boštjan Volk

SEŽANA > Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana je mestna šola, ki v okolici nima večjih zelenih površin. A so kljub temu na zelenici med dvema šolskima krakoma pred tremi leti začeli urejati šolski vrt in lani zanj pridobili tudi certifikat Šolski ekovrt, ki ga podeljuje Inštitut za trajnostni razvoj.

Lani so v sklopu ekovrta uvedli tudi čebelarski krožek, ki ga ob pomoči dolgoletnega predsednika Čebelarskega društva Sežana Ivana Atelška vodi učitelj na šoli Igor Meden, sicer tudi sam čebelar. Toda čebelarjenje ni bilo lahko, saj so imeli čebelnjak v precej oddaljenih Senožečah.

Letos pa so ob pomoči sežanske železnine Livija Skoka in trgovine Gradbena oskrba, ki sta šoli podarila ves potreben material, šolska hišnika Peter Volk in Viktor Goršek izdelali ličen čebelnjak. Učenki Anja Antončič in Aneja Babuder sta ga pod mentorstvom učiteljice likovnega pouka Mateje Melan še poslikali in tako so se včeraj po zadnji šolski uri vsi veselili nove pridobitve. Slovesnega odprtja novega domovanja šolskih čebel so se udeležili tudi predsednik Čebelarskega društva Sežana Marko Gombač, predsednik Čebelarske zveze Antona Žnideršiča Primorske in Notranjske Vladimir Fajdiga in predsednica sveta staršev na šoli Nevenka Žiberna Remic ter izrazili podporo šoli pri promociji čebelarstva in življenja s čebelami med šolarji.


Najbolj brano