Pravi test bo v Beogradu

Pred dnevi so na morju pred Izolo izpeljali 63. istrsko mednarodno veslaško regato, kjer je bil v središču zanimanja nastop lahkega skifista Rajka Hrvata. Slednji je bil v zadnjih letih najbolj uspešen slovenski veslač, pred meseci pa mu je ponagajalo zdravje in zato je bila zanj domača regata šele drugi letošnji uradni nastop.

Po težavah s hrbtom tudi Rajko Hrvat začenja veslaško sezono. Foto: Veslaška zveza Slovenije
Po težavah s hrbtom tudi Rajko Hrvat začenja veslaško sezono. Foto: Veslaška zveza Slovenije

IZOLA > Za Rajka Hrvata se leto 2018 ni začelo najbolje. Na vsakoletnih enomesečnih zimskih pripravah v španski Sevilli je začutil bolečine v hrbtu, ki jim sprva ni pripisoval večjega pomena. Vendar pa je po vrnitvi domov zdravniški pregled potrdil, da gre za resno preobremenitev hrbta.

“Po osemnajstih letih veslanja so se pokazali znaki obrabe. Telo mi je sporočilo, da bo potrebno nekaj spremeniti, če želim še nadaljevati s tem športom in biti zdrav tudi kasneje. Potrebna je bila terapija in hrbet odtlej počasi še saniramo. Gre na bolje, a so bolečine še vedno prisotne in vse še ni idealno. Zato sem previden, letos sem nastopil le na prvomajski izbirni regati na Bledu ter v soboto v Izoli, medtem ko v Zagreb aprila nisem šel. Sedaj se počasi obračam proti prvi regati veslaškega svetovnega pokala, ki bo v Beogradu prvi junijski konec tedna,” je povedal član VK Argo Izola.

Dobri organizatorji

Izolski veslaški klub Argo je v soboto izpeljal 63. mednarodno istrsko veslaško regato, 7. Memorial Luciana Kleve, in 1. Memorial Aleksandra Staniča. Regate se je udeležilo devet klubov iz Slovenije in Italije, prireditelji pa so pod streho spravili vseh 34 predvidenih plovov. V ekipnem seštevku je zmagal Bled (1365 točk) pred Ljubljanico (1045) in Izolo (1030), gostitelji iz VK Argo pa so le za pet točk pristali na četrtem mestu (1025).

Hrvat se je še pravočasno odločil za zdravniški pregled. Če bi odlašal še kakšen teden, bi bile lahko posledice veliko hujše. Tako pa so hitro ugotovili, čemu se mora izogibati, da se stanje ne bi poslabšalo. Bolečine so se namreč pojavljale, če je veliko časa vztrajal sede v veslaški drži, zato je prilagodil način treninga in omejil vadbo na vodi.

“Še dobro, da je bil ta alarm s hrbtom še pred začetkom tekmovalne sezone. Za naprej bo treba paziti, tudi zato sem v Izoli nastopil le enkrat. Sicer sem zmagal in prejel tudi prvi pokal za memorial Aleksandra Staniča. Na Bledu pa sem bil s svojima nastopoma zelo zadovoljen, saj sem ob dveh zmagah zabeležil odlična časovna rezultata. S trenerjem se bova sedaj vsak teden sproti odločala za udeležbo na regatah. Prehitevala ne bova, vse bo odvisno od tega, kako mi bo šlo. Najprej načrtujem nastop na prvi regati svetovnega pokala v Beogradu, sicer pa sta glavna cilja sezone evropsko in svetovno prvenstvo.”

Ena od možnih rešitev bi bila, da bi Rajko iz enoseda presedlal v dvojec. To sicer sedaj med treningi že počne, saj so obremenitve hrbta manjše. Vendar pa bi za vrhunske nastope na največjih tekmovanjih v dvojnem dvojcu potreboval naravnost idealnega partnerja v posadki, kar je glede na trenutne razmere v slovenskem veslanju in reprezentančne načrte ostalih veslačev zelo težko izvedljivo.

Pred Hrvatom je tako letos veliko neznank. Na nekatere bo odgovoril že nastop na regati v Beogradu, sicer pa bosta viška sezone evropsko prvenstvo, ki ga bo prve dni avgusta gostil škotski Glasgow, in svetovno prvenstvo, ki bo sredi septembra v bolgarskem Plovdivu.


Najbolj brano