Občina na dražbi kupila dve zemljišči nekdanjega Primorja

Občina Ajdovščina je na današnji dražbi zemljišč nekdanjega Primorja pod obvoznico v Ajdovščini kupila dve manjši zemljišči, ne pa tudi največjega, ki ga potrebuje za realizacijo projekta Expo Vipavske doline. Tega namerava kupiti na eni od prihodnjih dražb.

16.500 m2 veliko zemljišče med obvoznico in hitro cesto, kjer je 
predviden Expo Vipavske doline, danes ni bilo prodano. Foto: Alenka Tratnik
16.500 m2 veliko zemljišče med obvoznico in hitro cesto, kjer je predviden Expo Vipavske doline, danes ni bilo prodano. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Obe danes kupljeni zemljišči sta v obrtnih conah. Prvo bo na dolgi rok namenjeno dokončanju izgradnje obrtne cone V Talih in potencialnim investitorjem na tem območju. Druga parcela je tudi v obrti coni, ampak tisto cono po dolgoročnih planih namenjamo Expu Vipavske doline, tako da je ta parcela že ena tistih, ki jih potrebujemo za umestitev tega sejemskega prostora na naše območje,” je po današnji dražbi povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Izklicni ceni za omenjeni zemljišči sta bili 55.405 evrov za slabih 1600 kvadratnih metrov oziroma 26.915 evrov za 769 kvadratnih metrov veliko nepozidano stavbno zemljišče. Za prvo se je zanimala samo občina, pri nakupu drugega pa je uveljavljala predkupno pravico.

Potrebovali bodo tudi večje zemljišče

Največje, 16.565 kvadratnih metrov veliko nepozidano stavbno zemljišče na območju med obvoznico, hitro cesto, plinsko postajo in Hubljem, kjer naj bi zrasel Expo Vipavske doline, je bilo na prodaj po izklicni ceni 579.775 evrov, a ni bilo prodano.

“Expo Vipavske doline je velik infrastrukturni projekt, tako da nas tudi to največje zemljišče, ki ostaja po današnji dražbi še v lasti Primorja v stečaju, zanima in ga bomo potrebovali. Verjetno ga bomo kupili na eni prihodnjih dražb,” je še povedal Beočanin.

Že pred časom je napovedal, da namerava občina na območju med hitro cesto in mestno obvoznico urediti nekakšen sejemski prostor Vipavske doline. Na tem območju naj bi zrasel tudi hotel, ki bi služil potrebam kongresnega turizma, večji center za zbiranje in nadaljnjo prodajo proizvodov Vipavske doline, vključno s hladilnicami, iz katerih bi sadje in zelenjavo razvažali po Sloveniji in lokalnim ustanovam. Predvidena je tudi restavracija in še marsikaj za promocijo celotne Vipavske doline.

Pogovarjajo se z različnimi investitorji

“Gre za res velik projekt, za katerega bomo iskali tudi druge investitorje. Zagotovo jih bomo iskali za hotelski del,” je še povedal ajdovski župan in dodal, da pogovori že dalj časa potekajo tudi z večjimi ajdovskimi podjetji, ki bi v promocijskem smislu postavila del svojih proizvodnih linij na tem območju, tako da bi obiskovalci lahko videli, kako se peče kruh, kako nastajajo testenine, sladoled, sokovi ...

Pojasnil je tudi, da ocene vrednosti take investicije še nimajo, po grobih izračunih pa naj bi se vrtela okrog pet milijonov evrov. Omenil je tudi, da se že pogovarjajo z različnimi potencialnimi investitorji. Med zainteresiranimi naj bi bili, predvsem v zvezi s hotelom, tudi investitorji s Kitajske.

Javni dražbi zemljišč pod obvoznico v Ajdovščini bi morala slediti še dražba preostalih premičnin na lokaciji ABK v Ajdovščini, do katere pa ni prišlo, ker ni nihče vplačal varščine.


Najbolj brano