Od 300 m do 100 km

V soboto in nedeljo se bodo zvrstile prireditve četrtega Ultra traila Vipavska dolina. Osrednji dogodek bo najtežji gorski tek pri nas, stokilometrski krožni Ultra trail po dolini in po vrhovih Trnovske planote, Krasa in Nanosa.

Rekord stokilometrske proge drži Marjan Zupančič (v ospredju).  Foto: Igor Mušič
Rekord stokilometrske proge drži Marjan Zupančič (v ospredju).  Foto: Igor Mušič

VIPAVSKA DOLINA > Največ zaslug za najbolj množično (več kot 900 tekačev iz 25 držav) in obenem najbolj zahtevno tekaško prireditev na severnem koncu Primorske ima Športno društvo Tura iz Vipave. Skupaj kar 35 ur trajajoče dogajanje (to je časovni limit najdaljšega teka) se bo v soboto začelo ob šesti uri zjutraj pri ajdovskem obzidju, kjer se bo s starta pognalo več kot 270 ekstremnih gorskih tekačev in ultramaratoncev iz 21 držav. Pred njimi bo Ultra trail čez vrhove Gore, Trnovske planote, Krasa in Nanosa. Najboljšega bodo na osrednjem prireditveno - ciljnem prostoru v Kampu Tura nad Gradiščem pri Vipavi po napovedih pričakovali v večernem mraku, tekači pa bodo v cilj prihajali še vso noč in v zgodnjih dopoldanskih urah. Pred njimi bo 106 kilometrov s 4800 višinskimi metri vzpona in enako porcijo spusta. Rekord proge je lani postavil naš reprezentant v maratonskih gorskih tekih Marjan Zupančič iz Bohinja. Pretekel jo je v enajstih urah, 18 minutah in 56 sekundah.

Sobotni spored se bo nadaljeval ob 8. uri v Vipavskem Križu, od koder bo start 50- kilometrskega ultra maratona, na katerem bo udeležencem sicer prizaneseno z Goro in Trnovsko planoto, čaka pa jih vse ostalo iz zgornjega opisa. Najhitrejši med približno 200 tekači bodo v Kamp Tura pritekli sredi popoldneva. Navedeni prireditvi sta vsekakor namenjeni tekmovalcem in tistim ljubiteljem teka, ki sistematično vadijo na večjih razdaljah vsaj trikrat tedensko.

Ob 9. uri se bo pri športnem centru Police v Ajdovščini začel tradicionalni Majski tek, ki šteje za primorski ravninski pokal za mladino, rekreativce in veterane. Proge bodo dolge od 300 metrov do 10.800 metrov in so primerne tudi za običajne rekreativce. Najprej bodo tekmovali mladi, ob 11. uri pa še odrasli. Na prireditev se je še mogoče prijaviti na spletnem naslovu http://www.ultratrail.si/tekme/2017090715441035. Udeležencem bo na voljo tudi kopanje v bazenu.

Ob 10. uri bo v Gočah pri Vipavi še start državnega prvenstva v gorskem maratonu, ki bo tekmovalce med 30 kilometri z dvakrat po 1450 metri višinske razlike (vzpon in spust) popeljal po vrhovih Krasa in krožno po vrhovih Nanoške planote s spustom v kamp Tura, kamor bodo najboljši med 320 udeleženci pritekli v času kosila. To bodo obenem za Slovence kvalifikacije za junijsko svetovno prvenstvo na Poljskem. Prvi primorski adut je četrta z lanskega svetovnega prvenstva, članica Nanosa Petra Tratnik. Med moškimi je specialist za tovrstne razdalje 18. z lanskega SP, član TD Bovec Rok Bratina.

Med čakanjem na zadnje stokilometrske tekače bo v nedeljo s pričetkom ob 9.45 v Kampu Tura še otroški tek, na katerega so prijave še odprte. Podatki so na že omenjeni spletni strani. V kampu bodo organizatorji poskrbeli tudi za neposredni prenos tekmovalnega dogajanja na stokilometrskem teku.


Najbolj brano