Vsi za enega, eden za vse

Himna lige prvakov je pospremila zmagoslavje slovenskih nogometašev do 15 let na Turnirju narodov. V finalu je z 2:1 padla močna Portugalska.

Slovenska reprezentanca je še tretjič slavila na Turnirju narodov. Foto: Pierluigi Bumbaca
Slovenska reprezentanca je še tretjič slavila na Turnirju narodov. Foto: Pierluigi Bumbaca

GRADIŠČE OB SOČI > Slovenska reprezentanca po posamičnih kvalitetah ni izstopala med 16 reprezentancami udeleženkami, a je tudi v ponedeljek na zaključnem dejanju - tako kot v skupinskem delu, kjer je zabeležila zmago in dva remija, ter nato v polfinalu, ko je po enajstmetrovkah ugnala Američane - pokazala povezanost in tekmovalni značaj. Nekaj izstopajočih junakov je vendarle bilo. Med njimi je bil vratar Kopra Martin Turk, ki se je tudi v finalu izkazal z nekaj imenitnimi posredovanji. Ubranil je enajstmetrovko, ki jo je do slovenske reprezentance ne prav prizanesljiva sodniška ekipa pri izidu 1:1 dosodila zaradi igranja z roko nogometaša Gorice Žige Podgornika. In kakšen je njegov recept? “Če se izvajalec najstrožje kazni zazre v eno stran vrat, bo najverjetneje udaril v drugo. Tako je storil tudi Portugalec. Dali smo vse od sebe, strnili vrste v obrambi in stavili na posamično kakovost v napadu,” je povedal Turk. Poleg njegovih obramb ne gre spregledati strelskega prispevka, kjer sta prednjačila hitri napadalec Krškega Benjamin Šeško, ki je v prvem polčasu dosegel izenačujoči gol, in Haris Sadiković. Ustvarjalni nogometaš Olimpije je praktično v zadnji minuti rednega dela poskrbel za navdušenje med številnimi slovenskimi privrženci, ki so se zbrali na tradicionalnem finalnem prizorišču v Gradišču ob Soči.

Za slavje je bilo treba še nekoliko počakati, potem ko je Slovenija tekmo zaradi neposrednega rdečega kartona Arijana Djelovcija končala z igralcem manj. Obramba, kjer je standardno vso tekmo odigral Mark Gomizelj, pa je zdržala. “Temeljito smo se pripravili na tekmeca in se potrudili po najboljših močeh. Borimo se drug za drugega, kar je eden od ključev uspeha,” je po zadnjem sodnikovem žvižgu povedal Ajdovec, ki brani barve Gorice. Slovenija je v 15. izvedbah Turnirja narodov tako slavila še tretjič. Tudi ob krstni zmagi leta 2014 je bil selektor Igor Benedejčič.

Benedejčič na EP

Igor Benedejčič je včeraj z reprezentanco do 17 let že odpotoval na evropsko prvenstvo v Anglijo. Trenerski štab, ki ga vodi Agron Šalja, je vpoklical tudi štiri primorske nogometaše, in sicer Mirka Mutavčića, Matijo Burina, Martina Pečarja in Alena Jurco. Slovenija bo prvo tekmo odigrala jutri s Švedsko, v skupini B pa sta še Portugalska in Norveška. “Kakovost fantov ni sporna in jo velja izkoristiti. Veliko bo odvisno od prve tekme,” je povedal Benedejčič.

“Tokrat je bilo teže. Z manjšo skupino fantov smo skupaj prebili komaj tri mesece. Vsekakor je to velika spodbuda za naprej. Generacija leta 1998 je bila kakovostna, kar je pokazala z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Želim si, da bi to uspelo tudi temu rodu, ki se bo sicer še premešal,” je povedal Benedejčič, ki se je na Turnirju narodov nadejal še dveh Primorcev, Roka Ljutiča (Jadran Dekani) in Jerneja Simčiča (Železničar Divača).


Najbolj brano