Primorci beremo od izvira Soče do Sečoveljskih solin

V ponedeljek, na svetovni dan knjige, bo deset primorskih knjižnic začelo projekt Primorci beremo, letos že dvanajsti zapored. Udeleženci imajo do 9. novembra čas, da preberejo najmanj pet proznih del in pesniško zbirko ter oddajo bralna znamenja z osnovnimi podatki o knjigi in bralcu.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

PRIMORSKA > Na tokratnem bralnem seznamu je 63 proznih in 11 pesniških del. Prevladuje leposlovje za odrasle, nekaj knjig je poljudno-znanstvenih oziroma namenjenih mlajšim bralcem.

Začetek skupnega projekta bodo primorske knjižnice obeležile z literarnimi večeri in dogodki. V izolski mestni knjižnici bodo 23. aprila ob 19. uri predstavili knjigo V naročju koprske uliceNevije Benčina Smotlak, s katero se bo pogovarjala Jasna Čebron. Dva dneva zatem, prav tako ob 19. uri, bodo v lucijski enoti piranske mestne knjižnice predstavili roman Anje Mugerli Spovin. Večer bo vodila Megi Rožič. Pri projektu sodelujejo tudi Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Kosovelova knjižnica Sežana, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin in Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Narodna in študijska knjižnica v Trstu pa je povezana s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici.

V izolski in piranski ter Narodni in študijski knjižnici v Trstu, Goriški knjižnici Franceta Bevka in Mestni knjižnici in čitalnici Idrija bodo v ponedeljek svojim bralcem omogočili brezplačen vpis.

V idrijski knjižnici bodo drevi ob 19. uri predstavili roman Davorina Lenka Bela pritlikavka, v novogoriški knjižnici 23. aprila ob 18. uri roman Mojce ŠirokPogodba, v Mali dvorani Kulturnega doma Bovec 23. aprila ob 19. uri pa knjigo Naturopatski nasveti in receptiErike Brajnik.

Projektu Primorci beremo se znova pridružuje Mestna knjižnica Piran, ki je sodelovala prva štiri leta, od 2009 do 2012. Kako to, da so se znova odločili sodelovati? “Ker se nam projekt zdi zelo zanimiv, saj spodbuja k branju slovenskega leposlovja in dokazuje, da imamo tudi pri nas veliko avtorjev, ki si zaslužijo pozornost bralcev. Vsaka prebrana knjiga šteje in je dragocen prispevek k spodbujanju bralne kulture,” odgovarja direktorica knjižnice Patricija Višnjevec, ki knjižnico vodi od januarja letos.

Skupno pri projektu sodeluje deset primorskih knjižnic, doslej pa je bilo vanj vključenih 9000 bralcev, ki so skupaj prebrali več kot 70.000 knjig slovenskih avtorjev. Od projekta imajo korist bralci, ki berejo kakovostno slovensko literaturo, kot tudi avtorji, ki so na tak način bolj brani in imajo dobro promocijo.

V izolski in piranski ter Narodni in študijski knjižnici v Trstu, Goriški knjižnici Franceta Bevka in Mestni knjižnici in čitalnici Idrija bodo v ponedeljek svojim bralcem omogočili brezplačen vpis. Sicer pa projekt v manjši meri sofinancira Javna agencija za knjigo, knjižnice se v tej akciji povežejo z založbami in knjigarnami, ki jim omogočijo nakup knjig po ugodnejših cenah in ponudijo predstavitve avtorjev. Več informacij je na spletni strani www.tol.sik.si/primorci-beremo.


Najbolj brano