Nevaren mešanec je pokončal Tito

“Včeraj je hčerka pospravila vse knjige o psih. Težko ji je razumeti, zakaj se je to zgodilo. Bili sta skupaj od rojstva in še sreča, da je ni bilo zraven, ko se je to zgodilo,” nam je povedala Anuša Gaši, lastnica osemletne psičke Tite, ki jo je v nedeljo zjutraj sredi Palčja na Pivškem dobesedno raztrgal večji pes. Njen očim, ki je psičko peljal na sprehod, ji ni mogel pomagati.

Na ljubko psičko yorkshirskega terierja se je spravil večji pastirski 
pes. (fotografija je simbolična)
Na ljubko psičko yorkshirskega terierja se je spravil večji pastirski pes. (fotografija je simbolična) 

PALČJE > “Vsega je bilo konec v eni minuti,” je začela žalostno pripoved Palčanka Anuša Gaši, ki zadnja leta sicer živi v Novem mestu, svojo osemletno psičko Tito pa je občasno pripeljala k svoji mami in očimu v domače Palčje.

Yorkshirska terierka Tita je bila prijazna psička, nenapadalna, z njo so opravili tudi malo pasjo šolo. “Mene je toliko ubogala, da je hodila ob meni brez povodca, drugi pa so jo peljali na sprehod na povodcu,” je povedala.

Tako kot večkrat je Tito tudi minuli vikend pustila v Palčju. Ko sta jo njena mama in očim sprehajala, sta jo vedno imela na povodcu. “Človek je še posebno previden, ko pazi psa od nekoga drugega. Ampak z njo ni bilo nikoli nobenih težav,” je dodala.

Zgodilo se je v hipu

V nedeljo pa je bilo žal drugače. Še pred sedmo uro zjutraj je Anušin očim psičko sprehajal po vasi, ko je izpred ene od hiš nenadoma pritekal večji pes in skočil naravnost nanjo. “V soboto je prav tako pritekel, pa jo je očim še pravi čas dvignil v naročje. Pes se je potem zaganjal vanj, ampak on nima nobenega strahu pred psi in ga je znal odgnati. V nedeljo se je zgodilo v hipu. Še zdaj je v šoku, kako hitro jo je pokončal,” pripoveduje žalostna lastnica.

Pes mešanec, najverjetneje s šarplanincem ali kraškim ovčarjem, ki naj bi ga po vasi poznali kot nevarnega, je skočil naravnost na psičko Tito in jo dobesedno raztrgal. “Povedal je, da je bilo vsega konec v eni minuti. Ni je utegnil dvigniti in zaščititi pred njim. Ko jo je zagrabil, je bilo že prepozno. Njega pa ni ugriznil. Še policisti so se čudili, kako jo je razmesaril,” je povedala Gašijeva.

Lastnik ni prišel iz hiše

Njen očim je klical na pomoč, vendar lastnik psa, ki bi lahko edini preprečil najhujše, ni prišel iz hiše. Ko je pes končal z mesarjenjem psičke, se je le nekoliko umaknil. Vse skupaj se je zgodilo približno 20 metrov od vrat hiše lastnika “klavskega” psa. “Žalostno, da se mora tako končati, preden bi kdo ukrepal,” pravi Anuša Gaši in pojasnjuje, da je dogodek najbolj prizadel njeni hčerki. Starejša je bila rojena nekaj mesecev, preden so dobili psičko, in tako sta osem let rasli skupaj.

“Zanju, še posebej za starejšo, je bil to šok. Včeraj zvečer je poiskala vse knjige o psih in jih pospravila. Otroku je težko razumeti, zakaj se je to zgodilo. Še sreča, da ju ni bilo zraven,” pravi. Domačini v Palčju so nam povedali, da se po vasi občasno prosto klatijo trije večji psi, ki se jih številni bojijo, lastniki pa ne storijo ničesar. “Rada imam pse, ampak pes je nepredvidljiv,” sklene svojo pripoved Gašijeva.

Postojnski policisti, ki so dogodek obravnavali, so kaznovali lastnika psa, zdaj pa bodo o dogodku obvestili veterinarsko službo, ki bo ukrepala naprej. Napadalni pes do zdaj ni bil označen kot nevaren.


Najbolj brano