Cilj: polovica pacientov v dnevno bolnišnico

Na leto naj bi izolska bolnišnica (SBI) četrtino bolnikov, ki prihajajo na operacije in druge posege, oskrbela v dnevni bolnišnici, čez desetletje približno polovico. Tako je bilo slišati včeraj na uradni otvoritvi dnevne bolnišnice, za katero je SBI namenila 410.000 evrov lastnega denarja. Danes bodo začeli ob njej graditi sodoben endoskopski center. Zanj ima SBI že privarčevani denar.

Na novem oddelku dnevne bolnišnice v Izoli, ki so ga odprli včeraj, 
je skupaj 13 postelj.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na novem oddelku dnevne bolnišnice v Izoli, ki so ga odprli včeraj, je skupaj 13 postelj.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Otvoritev dnevne bolnišnice, ki so se je udeležili tudi zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc in predstavniki občin v Istri, je le del načrtnega posodabljanja v prid bolnikov. Omogočila bo racionalnejše delo in s tem manjše stroške.

SBI ima z dnevno bolnišnico v prihodnje še več načrtov. Čez deset let naj bi v njej zdravili približno polovico vseh sprejetih bolnikov, zato je v načrtu do takrat zgraditi večji oddelek dnevne bolnišnice na novi lokaciji v sklopu SBI.

23.000 bolnikov v hospitalu na leto sprejme SBI

6000 bolnikov bo na leto sprejela dnevna bolnišnica

50 % vseh bolnikov bo čez 10 let obravnavala dnevna bolnišnica

Bolnik v osredju

“Bolnika smo že pred leti postavili v središče, temu zvesto sledimo,” poudarja direktor Radivoj Nardin. “Dnevno bolnišnico s 13 posteljami in manjšo ambulanto smo uredili z lastnim denarjem in ob strokovni pomoči zdravstvenega ministrstva. Pridobitev je še ena češnja na torti našega posodabljanja. Tako sledimo razvoju, dnevne bolnišnice ima že nekaj slovenskih bolnišnic. V svetu v dnevni bolnišnici oskrbijo skoraj 60 odstotkov bolnikov.” Na tem oddelku delajo zlasti medicinske sestre, ima glavno oddelčno sestro, strokovno zanj skrbi strokovni direktor Felice Žiža, operativno pa zdravnik Primož Praček.

Dnevno bolnišnico je SBI po vzoru razvitih držav po besedah Žiže začela načrtovati že pred desetletjem. “Zdaj so se te sanje uresničile. Prva leta bomo na leto tu obravnavali in oskrbeli pet do šest tisoč bolnikov. To je dejavnost, ko bolnik po manjši operaciji (zlasti kirurški in s področja interne medicine) ostane v oskrbi in na opazovanju do dvanajst ur, zatem ga odpustimo domov. Kadar bo potreben dodatne oskrbe, pa ga bomo premestimo na enega bolnišničnih oddelkov.”

Odhod radiologinj

Dve radiologinji sta v zadnjem času zapustili SBI, saj je prva našla delo na svojem ožjem področju mamografij, druga pa v Ljubljani, od koder se je vozila v SBI. Prva bo še vedno 40 odstotkov dela opravljala v SBI. Tudi druga radiologinja bo še opravljala del dejavnosti v SBI.

“Da je pri vas bolnik res v osredju, dokazujejo številne pohvale, ki jih prejema ministrstvo od bolnikov in svojcev. Še nobene kritike nismo dobili,” dodaja zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc in poudarja, da “je SBI svetal, dober zgled, kako je mogoče zadeve urediti - od poslovanja do novih posodabljanj. In to sami, ne le čakati na pomoč države. SBI ima vizijo in dobre načrte za prihodnost. V štirih letih je dokazala, da se z voljo, sodelovanjem vseh zaposlenih in z racionalnim delom da veliko narediti.”

Gradnja endoskopskega centra

Že danes pa bodo ob dnevni bolnišnici začeli graditi nov endoskopski center, ki ga SBI načrtuje že poldrugo leto. Zanj ima prihranjen lastni denar. Gradbena dela bodo zahtevala 680.000 evrov, oprema pa 600.000 evrov. Nastal bo na območju bivših rentgena, mavčarne in centralne dokumentacije s prijavnimi linicami in bo obsegal približno 700 kvadratnih metrov površine.

680.000 evrov bo SBI namenila za gradnjo endoskopskega centra,

600.000 evrov pa za opremo.

Začetek gradnje so načrtovali pred pol leta, a je prišlo do revizija javnega razpisa za opremo (revizija je bila zavrnjena). “Gradnja je odvisna od dobavitelja opreme in zdaj začenjamo,” pravi Nardin. “Po pogodbi mora biti ta center zgrajen v sto dneh. Za izvajalca gradbenih del je bilo na podlagi razpisa izbrano podjetje E-gradnje, za medicinsko opremo pa Fuji.”

Dodatni denar države

Ministrica je včeraj napovedala, da naj bi slovenske bolnišnice dobile letos še dodatni denar za skrajšanje čakalnih vrst, med njimi tudi izolska.

“V blagajni ZZZS se je nateklo več denarja. Bilo je na letni ravni dvanajst milijonov evrov več prihodkov kot odhodkov. Upoštevaje boljšo gospodarsko rast se je nateklo še približno 30 milijonov evrov. Zato pripravljamo aneks k splošnemu dogovoru za letošnje leto, ga pa mora potrditi DZ. Upamo, da bodo imeli poslanci za to posluh, tako da bi vsem bolnišnicam kmalu razdelili dodatni denar za skrajšanje čakalnih vrst,” pravi Milojka Kolar Celarc.


Najbolj brano