Sabotin obiskujejo ljudje od blizu in daleč

Pri okrepčevalnici na Sabotinu so danes odkrili spominsko obeležje, posvečeno Poljakom v avstro-ogrski in nemški vojski, ki so se bojevali in padli na soški fronti med leti 1915-1917. Jutri zjutraj pa naj bi novogoriška občina od obrambnega ministrstva prevzela objekte na Sabotinu, kar je pogoj za nadgradnjo uspešne zgodbe Parka miru.

Park miru na Sabotinu je od danes bogatejši za spominsko 
obeležje Poljakom, padlim na soški fronti. Foto: Leo Caharija
Park miru na Sabotinu je od danes bogatejši za spominsko obeležje Poljakom, padlim na soški fronti. Foto: Leo Caharija

SABOTIN > “Poljaki v prvi svetovni vojni podobno kot Slovenci niso imeli svoje države. Razdeljeni so bili med Prusijo, Rusijo in Avstroogrsko. Bojevali so se v treh vojskah. Tu, na soški fronti, je življenje izgubilo nekaj tisoč poljskih vojakov,” je pred odkritjem spominskega obeležja povedal predsednik senata Republike Poljske Stanislaw Karczewski. Dodal je še, da letos mineva sto let od ustanovitve Republike Poljske.

Obeležje je skupaj s predsednikom poljskega senata odkril predsednik slovenskega državnega sveta Alojz Kovšca. Slovesnosti so se udeležili tudi drugi predstavniki obeh držav in cerkve, veterani vojne za Slovenijo, predstavniki diplomatskega zbora, novogoriške občine, društva soška fronta, častni enoti slovenske in poljske vojske ...

12.000 ljudi se je lani udeležilo vodenih ogledov kavern na Sabotinu

Danes primopredaja objektov

Obeležje v obliki piramide, ki stoji tik ob okrepčevalnici na Sabotinu, je prvi in edini spomenik poljskim vojakom iz časa prve svetovne vojne na slovenskih tleh. Verjetno bo na Sabotin pritegnilo še kakšnega gosta več. Kot je povedal oskrbnik okrepčevalnice in spominskega parka Bogdan Potokar, je Sabotin lani obiskalo približno 60.000 ljudi, 12.000 pa jih je bilo na vodenih ogledih kavern.

“Obisk je res dober. Ogromno je šol in to na vseh ravneh - od osnovne šole do fakultet. In to ne samo naših, ampak tudi iz drugih držav,” je pojasnil Potokar. Glede načrtov za prenovo, ki so vezani na dogovor o prenosu objektov nekdanje karavle z ministrstva za obrambo na novogoriško občino, pa je pojasnil, da bo uradna primopredaja objektov jutri ob 9. uri zjutraj.

Ne samo za ljubitelje vojaške zgodovine

V bližnji objekt, ki so ga imeli v najemu planinci, bi rad preselil del zbirke vojaških predmetov, ki so za zdaj razstavljeni v stavbi, kjer je okrepčevalnica. Potem pa bodo v dogovoru z občino vse skupaj razširili in dodali tudi druge tematske sklope. Na novogoriški občini so še vedno skrivnostni glede vsebin.

“Jutri gre samo za primopredajo ključev. Treba je še podpisati nekatere pogodbe. O časovnih rokih in vrednostih projekta boste obveščeni v kratkem. Dejstvo pa je, da bo celotna zgodba bolj moderno zastavljena, s poudarkom tudi na rastlinstvu, živalstvu in rekreaciji, ne samo na prvi svetovni vojni,” je danes povedal Andrej Markočič, vodja kabineta novogoriškega župana.


Najbolj brano