Neandartalčeva piščal in situla v Slovenski hiši

Originala sta ostala doma na varnem, kljub temu pa so v Narodnem muzeju Slovenije našli način, kako na Zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu predstaviti izjemna predmeta slovenske kulturne dediščine. V Slovenski hiši o neandartalčevi piščali in situli govorijo fotografije.

Neandartalčeva piščal iz Divjih bab. Foto: Tomaž Lauko
Neandartalčeva piščal iz Divjih bab. Foto: Tomaž Lauko

Naši športniki, ki sodelujejo na Zimskih olimpijskih igrah, imajo v Pjongčangu ponovno svoj prostor za druženje in organizacijo družabnih dogodkov v Slovenski hiši. V njej so postavili na ogled tudi fotografije dveh izjemnih predmetov slovenske kulturne dediščine: neandertalčevo piščal iz Divjih bab in situlo z Vač, ki ju sicer hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Originala obeh dragocenih arheoloških zakladov sta seveda ostala na varnem doma. Neandertalčeva piščal je stara 60.000 let, odkrita je bila v jami Divje babe v bližini Cerknega in je najstarejše glasbilo na svetu. Gre za dragocenost svetovnega pomena, ob tem poudarjajo v Narodnem muzeju Slovenije, saj ruši zakoreninjene predstave o “primitivnih neandertalcih” in dokazuje njihovo sposobnost umetniškega ustvarjanja. Znamenita situla z Vač iz obdobja železne dobe pa sodi med najlepše izdelke situlske umetnosti. Prizore, ki se berejo kot stripovsko zaporedje dogodkov, najdemo tudi v slovenskem potnem listu in na osebni izkaznici.

Ob tem direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik pravi, da so ponosni in veseli, da lahko mednarodno javnost opozorijo na kulturno dediščino, ki je pomembna v svetovnem merilu. “S predstavitvijo zgodovinskih dragocenosti skupaj gradimo prepoznavnost Slovenije kot destinacije kulturnega turizma, zato podpiramo povezovanje različnih kulturnih in turističnih organizacij.” Ob tem dodaja, da Narodni muzej Slovenije muzej dobro sodeluje z Lokalno turistično organizacijo Laufar Cerkno, ki upravlja z najdiščem neandertalčeve piščali, jamo Divje babe.


Najbolj brano